Afbeelding

Feline Wiltenburg LT-startgerechtigd: “Dit was mijn ultieme doel!”

Dressuur

Na een lange weg met een zware diagnose en een heftige koliekaanval hebben Feline Wiltenburg en Eldamasja’s Farah Dibah (v. Florencio) de smaak weer te pakken. Dertien jaar geleden zijn ze samen begonnen in het B en zondag 31 oktober behaalden ze de laatste punten voor de Lichte Tour. Een droom die uitkomt voor de amazone.

Advertisement

Tevreden

“Ik ben echt heel erg blij. Het is niet te beschrijven, ik stuiter nog steeds alle kanten op”, reageert Wiltenburg op de vraag hoe ze haar weekend ervaren heeft. “De proef kon nog een stuk beter, maar ik ben echt heel erg tevreden”.

Druktemaker

Wiltenburg rijdt de merrie vanaf dat ze drie jaar oud was en nam haar op zesjarige leeftijd over van fokkers familie Van Delft uit Lissen. “Vanaf het begin af aan was ik al gek met haar. We zijn samen in de B begonnen en hebben hilarisch momenten meegemaakt, want Phoebe is echt wel een druktemaker af en toe. Ze heeft wel eens met twee benen buiten de baan gestaan om vervolgens weer terug te springen”, lacht de amazone. “We zijn vanaf niks begonnen en hebben samen alles geleerd”.

Beperking

De weg naar de Lichte Tour verliep niet zonder hobbels voor de combinatie. “Toen Phoebe tien jaar was kwamen we erachter dat ze spondylose heeft, een beperking in de rug. Op dat moment liep ze al Z2-niveau, dus kregen we als advies mee dat we het goed in de gaten moesten houden en haar rug moesten onderhouden. Op dat moment dacht ik dat ik haar in kon laten slapen, dat het klaar was. Gelukkig nam die arts de onzekerheid weg. We mochten doorgaan om te kijken waar het schip zou stranden”.

De combinatie trainde rustig door, totdat ze vorig jaar uit de running lagen. “Phoebe had met haar knie tegen een muur aan geslagen, waardoor ze acht maanden moest revalideren. Toen we eindelijk weer op de rit waren, kreeg ze afgelopen zomer opeens koorts. We konden er niet achter komen waar het aan lag, totdat ze na anderhalve week opeens koliek kreeg. We zijn toen met spoed naar de Lingehoeve gegaan, waar ze haar er weer bovenop hebben geholpen. Op dat moment dacht ik eigenlijk dat ze nooit meer naar huis zou komen, zo slecht zag ze eruit”.

Extra bijzonder

Ondertussen heeft de combinatie de smaak te pakken en trainen ze verder onder leiding van Maarten van Stek. “Dat we nu Lichte Tour mogen starten, terwijl Phoebe een beperking heeft, is gewoon extra bijzonder. Als je haar nu ziet lopen zie je niet dat er iets met haar aan de hand is. Het is een heel fijn paard en ze kan heel goed bewegen. Ons ultieme doel was de Lichte Tour, dus daar wil ik heel graag nog een winstpunt in behalen. Alles wat daarna nog komt is mooi meegenomen”, sluit de amazone tevreden af. 

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. 

Foto: Privébezit Feline Wiltenburg