Afbeelding

Christa Duits: “Het wordt een lange weg, maar het zit erin”

Algemeen

Eigenlijk was Christa Duits op zoek naar een beleerd paard van minimaal vijf jaar oud, waarmee ze kon beginnen aan de sport. Maar toen ze een advertentie van de toen 2,5-jarige Appaloosa x KWPN’er Muraco zag gooide ze al haar eisen overboord. Na een lange weg met vallen en opstaan zet de combinatie nu de eerste stappen in de sport richting Duits’ ultieme doel: eventing rijden op internationaal niveau. 

Advertisement

Jonkie

“Het was helemaal niet de bedoeling dat ik zo’n jong paard zou kopen, want ik had al een paard gevonden dat aan al mijn eisen voldeed. Toch zei iets in mij dat ik bij Muraco moest gaan kijken”, steekt de amazone lachend van wal. “Zo’n jonkie was helemaal niet de bedoeling en ik had ook niks met stippen, maar toen ik hem zag wist ik dat dit hét paard was. Uiteindelijk moet ik zeggen dat ik meer op zijn kleur viel dan op zijn bewegingen”, grapt ze verder. “Ik heb hem misschien niet op de perfecte manier gekocht, maar ik ben heel blij met wat hij nu laat zien”.


Sensibel

Al vrij snel besloot Duits de ruin te kopen. “De eerst tijd dat ik hem had kon ik nog helemaal niks, dus hebben we vooral gewerkt aan het opbouwen van een band. Toen hij oud genoeg was zijn we het trainen langzaam op gaan pakken, wat absoluut niet zonder slag of stoot ging. Muraco kan heel heet worden en is heel sensibel en oplettend. Aan het begin van het opleiden ging het heel goed, maar na een half jaar werd hij toch wat heter. Gelukkig zijn we daar doorheen en gaat het rijden weer fantastisch”.

Zwaar

Tot op de dag van vandaag heeft de amazone nog geen spijt gehad om voor Muraco te kiezen. “De eerste winter was het wel zwaar en was hij heel fris, daardoor vroeg ik me wel eens af waar ik aan was begonnen. Maar op goede dagen liep hij heel fijn en wist ik gewoon dat hij nooit meer weggaat”.

Officieel

Momenteel crost de combinatie op BB-niveau en rijden ze dressuurwedstrijden. “We zijn in zeven wedstrijden de L1-dressuur doorgekomen, dus dat gaat echt heel lekker. Het crossen gaat ook heel goed, in tegenstelling tot een jaar geleden, dus ik hoop dat we in het nieuwe seizoen officieel kunnen starten”.

Positief

De amazone kijkt positief terug op de afgelopen jaren. “Ik ben het meest trots op het vertrouwen dat we in elkaar hebben. We zijn met niks begonnen en ik voel dat hij tijdens het rijden echt alles voor mij doet. Mijn stiekeme droom is wel echt om internationaal in de eventingsport te mogen rijden, en als we doorgaan zoals nu moet dat wel kunnen. Het wordt een lange weg, maar het zit er in ieder geval wel in”, sluit ze gedreven af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Esmé van Barneveld/ Linsey Hardeman

Afbeelding