Afbeelding

Danique Swinkels: “De punten voor het ZZ-Zwaar zijn binnen!”

Dressuur

Ondanks dat in de eerste instantie het plan was dat Danique Swinkels eenmalig op David zou rijden, viel ze gelijk toen ze opstapte voor de bruine ruin. Samen met haar moeder en oom besloot ze hem te kopen en begon ze met hem in het Z2, met internationaal starten bij de Young Riders in het vooruitzicht. Ondertussen komt hun doel steeds dichterbij en sleepten ze onlangs de laatste punten voor het ZZ-Zwaar binnen. 

Advertisement

Doorstart

“Ik had met mijn vorig paard heel veel moeite om de vliegende wissels te springen, dus van zijn toenmalige eigenaren mocht ik een keer op David rijden om het gevoel te krijgen”, steekt de amazone vrolijk van wal. “De eerste keer dat ik op hem reed, voelde het gelijk goed. Hij liep super op twee teugels, deed precies wat ik van hem vroeg en de klik was er gelijk. Uiteindelijk besloten we om hem te kopen, zodat ik me alvast voor kon bereiden op de doorstart naar de Young Riders”.

Door en door

De combinatie bleef nog een tijd lessen bij Stal Fiechter, maar traint nu onder leiding van Swinkels’ haar moeder Natasja. “Mijn moeder is zelf ook instructrice dus we doen echt alles samen, wat heel fijn is. Zij kent David ook door en door en ze helpt me elke dag met trainen. Bij de pony’s heb ik internationaal gereden, daarom konden we gelijk in het Z2 beginnen. De eerste tijd hebben we natuurlijk hard gewerkt om als combinatie beter te worden en waren onze eerste proeven zeker niet de beste, maar na een tijdje reden we alles boven de 68% of zelfs 72% en hebben we de overstap naar het ZZ-licht gemaakt”.

Geluk

Onlangs haalde de combinatie de laatste winstpunten binnen om de overstap naar het ZZ-Zwaar te kunnen maken. “Het is echt heel gaaf, omdat ik nog nooit zo hoog gereden heb. Oefeningen zoals pirouettes of wissels om de vier beginnen er echt op te lijken en we hebben de flow te pakken. Het rijden bij de pony’s ging heel goed, ik heb gewoon geluk gehad dat ik dat nu door kan zetten bij de paarden met zo’n goed paard onder mijn kont”, vervolgt ze bescheiden. 

Internationaal

De amazone kijkt positief terug op de afgelopen tijd. “Ik ben niet alleen trots op het feit dat we ZZ-Zwaar mogen starten, maar ook op de band die we hebben opgebouwd. David is zo’n lief paard en hij gaat echt voor me door het vuur, dat is voor mij ook heel veel waard. Mijn doel op korte termijn is om Young Riders te kunnen starten, zodat we weer internationaal weg kunnen. Ik heb heel veel zin om weer internationaal aan de gang kunnen”.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit Danique Swinkels