Afbeelding

Demi Stuit: “Het was niet makkelijk, maar het was het waard”

Dressuur

Drie jaar geleden werd Demi Stuit op slag verliefd op de Welsh Cob Trenewydd Adonis, die ze alleen van een foto kon bezichtigen, omdat de ruin in Groot-Brittannië stond. Ondanks dat Demi geen ervaring had met eigen paarden en Adonis nog helemaal groen was, twijfelde ze geen moment en ging ze de uitdaging met hem aan. Ondertussen hebben ze te horen gekregen dat de ruin vanwege een hartaandoening niet geschikt is voor de hogere sport, maar dat houdt paard en amazone niet tegen om zo veel mogelijk uit de tijd te halen die ze samen hebben.

Advertisement

Nog leuker

“Toen ik op zoek was naar een paard, kreeg ik via via een foto doorgestuurd van Adonis, waarna ik gelijk verkocht was”, steekt de amazone vrolijk van wal. “’Dit is hem!’, zei ik gelijk. Toen ik hem voor de eerste keer in het echt zag, zag hij er niet heel goed uit en was hij heel dun. Ondanks dat hij totaal niet knap was, vond ik hem nog leuker en wilde ik hem absoluut meenemen, zodat ik hem op kon knappen”.

Sportpony

De ruin had niet de beste conditie, maar Demi zag er meteen een goede sportpony in. “Ik wist gelijk dat hij de sport in kon, en toen bleek dat hij het heel leuk vindt om te werken, geloofde ik dat nog meer. Helaas heeft hij atriumfibrillatie, waardoor zijn hartboezems niet meer werken en ons Z-debuut echt het maximale is wat hij mag doen. Toen ik dat hoorde ging ik er echt kapot aan, maar het is mijn once in a lifetime-pony, dus ik doe hem absoluut niet weg”.

Goed uitgepakt

De amazone heeft de ruin zelf doorgereden en verder opgeleid tot het L. “Toen ik hem kocht, kon ik alleen een zadel op zijn rug leggen, een stuur en rem had ik niet. Ik heb hem helemaal zelf beleerd en doorgereden, wat vanaf het begin heel goed ging. Hij is heel braaf, maar het is geen makkelijk paard om te rijden, dus het heeft me heel veel tijd en energie gekost. Gelukkig heeft het goed uitgepakt”, vervolgt ze lachend.
“Een meer ervaren paard was misschien makkelijker geweest”, grapt ze verder. “Maar toen ik Adonis zag wist ik dat we alle tijd hadden om te leren, daarnaast was ik helemaal verliefd op hem geworden. Uiteindelijk hebben we ook heel veel van elkaar geleerd, veel meer dan dat ik van een ander paard had kunnen leren”.

Sterk karakter

Momenteel traint de combinatie vooral op conditie, om de hartaandoening zo goed mogelijk onder controle te houden. “We starten nu L1, thuis loopt hij op ongeveer M1-niveau”. De amazone kijkt positief terug op de afgelopen drie jaar: “Toen Adonis hier binnen kwam was hij getraumatiseerd, maar ondertussen staat hij er supergoed bij. Ik vind het heel knap hoe hij eruit ziet en hoe hij het tegenwoordig doet. Natuurlijk heb ik wel eens teruggedacht aan de beslissing die ik gemaakt had om hem te kopen, omdat hij een sterk karakter heeft en ook nog wel eens hengtenkuurtjes laat zien, maar uiteindelijk ben ik heel blij met hem. Het was niet makkelijk, maar het was het wel waard”, besluit ze.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Denize Wanders