Afbeelding

Gina Mertens over Z1-debuut: “Het bewijs dat we het wél kunnen!”

Dressuur

Toen Gina Mertens vier jaar geleden de stekelvos Aaldonk’s Sibora kocht, was het liefde op het eerste gezicht tussen pony en amazone. Ondanks dat de merrie niet de makkelijkste was en de weg omhoog in de sport niet vanzelfsprekend is geweest, lieten ze vandaag zien wat ze in zich hebben door 199,5 en 205,5 punten bij elkaar te rijden op hun Z-debuut. 

Advertisement

Karakter

“Ik had al veertien andere pony’s bekeken, voordat ik bij Sieb terecht kwam”, blikt de amazone terug naar vier jaar geleden. “Toen ik Sieb zag was ik op slag verliefd, ik wist gelijk dat dit mijn pony moest worden. Ondanks dat ik er tijdens het proefrijden al achter kwam dat het echt een pony met karakter was en je wel echt met haar om moet kunnen gaan, klikte het gelijk tussen ons”.

Superleuk

“Toen we haar kochten liep ze mij omver en luisterde ze niet altijd even goed, maar ik vond haar gewoon superleuk”, vervolgt Mertens vrolijk. “Omdat het geen makkelijke pony is, duurde het wel even voordat we in het Z kwamen. Dat heeft ons echt wel ups en downs gekost, omdat het een lange pony is en ze niet makkelijk aan elkaar loopt”.

Boven verwachting

De amazone had niet verwacht dat ze het Z zou halen. “Eigenlijk had niemand dit verwacht. Toen we haar kochten vond mijn omgeving haar wel een leuke pony, maar volgens de meeste mensen was het M al onhaalbaar. Dat ik haar nu in het Z heb lopen is het bewijs dat we het wel kunnen. De proef van vandaag ging boven verwachting goed, ondanks dat het trainen de laatste tijd iets minder gaat. Er waren nog een paar puntjes die beter konden, maar voor ons doen ging het echt top”.

Geduld

Mertens blikt terug op de afgelopen vier jaar met de merrie: “Ik ben het meest trots op dat we het samen vol hebben gehouden. Ik heb heel veel geduld met haar moeten hebben en we hebben samen moeten groeien, wat een hele poos duurde. Nog steeds zijn we wel eens aan het worstelen, maar ze gaat nu echt voor me door het vuur”.

Overstap

De 17-jarige amazone maakt binnenkort de overstap naar de paarden. “Ik heb nog een 6-jarige ruin staan die ik twee jaar onder het zadel heb. Momenteel rijden we M en trainen we door om uiteindelijk zo hoog mogelijk te komen”, sluit ze gedreven af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Shamilla.nl