Afbeelding

Goede resultaten op Nederlandse kampioenschappen TREC

Algemeen

Afgelopen weekend werden de Nederlandse kampioenschappen TREC verreden in de bossen van het Drents Friese Wold. Een TREC wedstrijd bestaat uit 3 onderdelen: Een buitenrit (POR) waarbij men zo goed mogelijk de op een kaart uitgetekende route moet volgen, een lijn waarop men moet laten zien de gangen van het paard onder controle te hebben (MA) en tot slot een parcours met obstakels (PTV), welke nabootsingen zijn van situaties die men in de natuur ook zou kunnen tegenkomen. 

Advertisement

De wedstrijd start met een veterinaire keuring. De dierenart geeft hierbij aan of de deelnemende paarden ‘fit to compete zijn’, ook bij terugkomst van de rit op zaterdagmiddag. Op zondag zouden de twee laatste onderdelen verreden worden, maar helaas werd door de vele regenval de bodem dusdanig glad en dus onveilig verklaard, waardoor de tweede wedstrijddag afgelast werd. De uitslag na de eerste dag, was daarmee de einduitslag.

Klasse T3

Gewapend met een stafkaart en een kompas, reed Stella Fauré naar de overwinning in de klasse T3, waarvoor zij met haar paard Yara bijna 40 kilometer aflegde. “Ik kocht Yara, een kruising Fjord x Welsh Cob, in 2016. Na een valse start die vooral in het teken stond van het herstellen van twee peesblessures, zijn we in 2017 voor het eerst gestart in de T2. Deze wonnen we gelijk en voor mij was duidelijk dat Yara TREC ook leuk vond en we wel eens hoge ogen konden gaan gooien in de toekomst! Wat ik zo leuk vind aan TREC is het avontuur. Je weet nooit wat je tegenkomt en jij en je paard moeten op alles voorbereid zijn. Daarnaast het samen zijn in de natuur en het oer-gevoel van oriënteren zonder moderne middelen in het veld. De wedstrijd verliep waanzinnig goed en was zo leuk. De grid-opdracht was gelukkig al vroeg in de POR. De snelheden waren hoog, wat ik altijd fijn vind en Yara had er totaal geen probleem mee. Alle paden werden snel gevonden en we zijn gelukkig niet verdwaald, ik heb een heerlijke rit gereden. Ik hoop in de toekomst lekker door te trainen, veel te starten en hopelijk in 2024 klaar te zijn voor het EK, wat zou dat ongelooflijk gaaf zijn!

Klasse T2

Voor de winnaressen in de T2 equipe klasse was het heerlijk om weer met elkaar op pad te zijn. Esther: “Frouk en ik zijn in 2013 gestart met het rijden van TREC wedstrijden in equipe. Het gezamenlijk rijden is voor ons wel een bewuste keuze, omdat we samen rijden nu eenmaal gezelliger vinden dan alleen. Daarbij heeft het in de POR ook absoluut voordelen, zo kun je elkaar helpen en als je er niet uitkomt is met z’n tweeën ronddwalen in het bos, toch leuker dan alleen. Het samen rijden heeft als grootste valkuil dat je al kletsend nog wel eens een zijpaadje kunt missen... We hebben enorm genoten van de prachtige omgeving en de door TREC Noord perfect georganiseerde wedstrijd. Wat is het toch iedere keer weer een feestje om hier te mogen rijden. Een mooie eerste plek in de T2 is natuurlijk helemaal een cadeautje!”

Charlotte Bellamy, winnares van de T2 solo klasse, kon het bijna niet geloven toen de uitslag bekend werd en bleek dat zij met slechts één punt voorsprong het klassement leidde. “Ik startte voor het eerst solo en hoopte maar dat ik niet zou verdwalen. Ik had het geweldig naar mijn zin en mijn Connemara Star deed het zo goed. Ik had onderweg wel het gevoel dat het best lekker ging, maar dat weet je nooit helemaal zeker. Kun je je voorstellen hoe blij ik was toen ik de uitslag hoorde?”

Verrassing

Verrassing van de wedstrijd waren misschien wel de kersverse reserve-kampioenen in de T2 equipe, waar de nieuwkomers Rinka van Dommelen en de pas 16-jarige Elvira van Den Bosch een team vormden. Met slechts één wedstrijd aan eerdere ervaring zaten zij routiniers Esther en Frouk op de hielen en wisten ze hun overige concurrentie op afstand te houden.Elvira: “Een jaar geleden hoorde ik voor het eerst over TREC en het leek me echt iets voor mij en mijn Haflinger Nando, die ik eerder vooral recreatief reed. Ik schreef me in voor een wedstrijd en we bleken het samen zo leuk te vinden dat ik daarna extra ben gaan trainen en heb deelgenomen aan allerlei oefendagen, waarbij ik begeleid werd en uitleg kreeg over het rijden met een kaart en de obstakels die in het parcours aan bod komen. Ik heb enorm genoten van onze deelname aan het NK en wil me vanaf nu zoveel mogelijk gaan richten op TREC en hopelijk volgend jaar opnieuw deelnemen aan het NK.”

Jeugd

Dat de jeugd de toekomst heeft bleek ook uit de deelname van de 15-jarige Jonne Liefhebber. Zij werd eveneens reserve-kampioen, in de T3 klasse. Met haar NRPS-pony Disaronno rijdt zij Z2 dressuur, maar wilde eens ervaren wat TREC is. Samen met Dewi Bergman, met wie zij ook nu een equipe vormde, reed zij vorig jaar haar eerste wedstrijd met haar andere pony Jack. “Ik kwam er achter dat TREC superleuk is, maar meer iets voor Disaronno zou zijn, want hij wordt altijd helemaal blij van buitenrijden en crossen, TREC is een soort combinatie hiervan. Om me voor te bereiden op wedstrijden ben ik regelmatig naar het bos geweest en hebben we thuis veel hindernissen nagebouwd zodat ik die kon oefenen. Vorige maand gingen we op wedstrijd in België en daar wonnen we in de T2! We besloten om op het NK een klasse hoger te starten om extra ervaring op te doen. De tocht was lang en het was soms moeilijk om me te blijven concentreren op de kaart, maar wat heb ik onderweg genoten! Ik was ontzettend trots dat we de finish gehaald hadden. Het heeft mij alleen nog maar enthousiaster gemaakt en hoop in de toekomst nog veel mooie wedstrijden te rijden en veel plezier te maken.”

De wedstrijd in Hoogersmilde, was de laatste officiële wedstrijd van het seizoen. Wil je ook eens kennis maken met TREC? In het najaar en de winter zijn er verschillende oefen- mogelijkheden. Kijk op www.trec-club.nl voor meer informatie en de agenda.

Bron: TREC Club Nederland

Foto: Amanda Melchior