Afbeelding

Nika Booij: “Na een lange tijd zijn de twijfels eindelijk weg”

Algemeen

Toen Nika Booij begon aan de opleiding Paardensport en houderij, ging ze langzaam op zoek naar haar eerste eigen paard. Na de eerste ontmoeting met Holly Mondaine was ze gelijk weg van de merrie, maar de zorgen sloegen toe toen haar nieuwe paard bijna onhandelbaar werd. Na een lange trainingsperiode en veel tegenslagen heeft de combinatie nu een stijgende lijn te pakken en zijn de eerste wedstrijden al succesvol verreden. 

Advertisement

Braaf sportpaard

“Via Marktplaats kwamen we een advertentie van een paard tegen, maar eenmaal daar bleek dat paard toch niet geschikt voor mij”, blikt de amazone terug. “Toevallig hadden ze daar nog een paard te koop: Holly Mondaine, waarmee ik gelijk een klik had. Bij het proefrijden kregen we te horen dat het een braaf sportpaard was, maar dat bleek later tegen te vallen”.

Vijf eigenaren

Toen de merrie eenmaal op stal stond bij Booij sloeg haar karakter helemaal om. “Ze werd gewoon gevaarlijk en ik kon er niks meer mee. Ik ben me toen gaan verdiepen in haar geschiedenis en kwam erachter dat ze al vijf eigenaren had gehad in de afgelopen 1,5 jaar, waarvan meerdere zeiden dat ik echt op moest passen. Zelf schrok ik daar best wel van, omdat niemand wist wat ze met haar aan moesten”.

Verhuizing

In het bos was de merrie braaf, maar zodra ze aan het werk moest sloegen de stoppen door. Daarom zette Booij haar te koop als recreatiepaard, maar trok haar uiteindelijk terug uit de verkoop omdat ze het toch niet goed vond voelen om de merrie weer van eigenaar te laten veranderen. “Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om haar weg te doen, dus ik besloot de uitdaging aan te gaan. We zijn verhuisd van stal naar een plek met meer rust en begeleiding, waar ze echt opbloeide. Op wonderbaarlijke wijze, met heel veel geduld en trainen, hebben we nu echt de smaak te pakken”.

Twijfels

Na de verhuizing in oktober 2020 begon de combinatie steeds meer vertrouwen in elkaar te krijgen. “Holly had geen vertrouwen meer in mensen en was heel erg in zichzelf gekeerd, waardoor ze uit het niets helemaal gek kon worden. Ik heb ook zeker gedacht dat het niks zou worden, maar het voelde niet goed om haar weer weg te doen. Tijdens mijn stageperiode bij Daniëlle Mes-Keur heb ik Holly meegenomen, en dat is een van de beste besluiten geweest. Het rijden wordt steeds makkelijker en we zijn nu al zo ver dat ik zonder problemen kan opstappen en wegrijden. De twijfels zijn weg”. De combinatie reed in vijf wedstrijden de B door en maakt volgende week het L1-debuut. “Ik probeer nooit te ver vooruit te kijken, maar het Z lijkt me stiekem wel heel gaaf”.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Cinderella Wemmers