Foto: Anneke de Ruiter
Foto: Anneke de Ruiter

Subtop | Anneke de Ruiter: “Mijn meisjesdroom is uitgekomen”

Dressuur

Anneke de Ruiter wist in het zadel van Jolie-Varra (v.Chagal D&R) de Prix St. Georges op haar naam te schrijven in Hellevoetsluis. De proef werd beloond met 63,46%. 

Advertisement

Niet verwacht

Het was de tweede start voor de amazone in de Lichte Tour. “We hadden nog wel wat foutjes onderweg maar ik mag zeker niet klagen. De week ervoor waren we ook gestart in Hellevoetsluis en ook die wedstrijd wonnen we. Het waren best wel grote groepen en ik had het ook echt niet verwacht. Het was een grote verrassing, we zijn beide nieuw op dit niveau,” vertelt de Ruiter.

Foutjes in series

“Het stapgedeelte was beter dan de afgelopen wedstrijden. De midden- en uitgestrekte draf zijn altijd wel goed. Het was jammer dat we deze keer foutjes hadden in beide series. De laatste wissels waren niet goed, dat was erg jammer. De series tellen dubbel en dan hakken die onvoldoendes er echt wel in. Normaal gesproken springt ze de series heel goed. Ik was blij met mijn paard, het is allemaal nog heel erg groen,” vertelt de amazone.

Doortrainen

Ze vervolgt “Jolie heeft nog maar acht wedstrijden gelopen in haar hele leven. Dat is niks voor dit niveau. Het is voor mij ook de eerste keer op Lichte Tour-niveau. Ik ben zeker tevreden met de punten en we weten waar we aan moeten werken. Komende weken ga ik thuis nog even goed doortrainen. Het drafwerk is prima maar het kan nog veel beter, met meer afdruk en gedragenheid. Dat lukt thuis en met losrijden al wel en dat wil ik ook graag in de proef voor elkaar krijgen”. De jury schreef ‘talentvol paard, fijne combinatie en jammer van de foutjes.

Zelf gefokt en opgeleid

De Ruiter heeft de merrie zelf gefokt en als driejarige werd ze kampioen van Zeeland. “Ze was door naar de NMK en daarna is ze zadelmak gemaakt bij Anicare. Ze kreeg de hoogste dagscore op de IBOP in Delft en na zes weken kwam ze terug naar huis. Ik ben een echte amateur maar ik heb haar zelf opgeleid naar dit niveau. Samen met mijn man run ik een dierenartspraktijk en we zijn heel erg geïnteresseerd in de fokkerij. Komend jaar verwachten we twee veulens van Bonjour en Vitalis. We fokken hoppymatig voor eigen gebruik en ik hoop dat er straks weer wat leuks tussen zit. Er staan nu twee driejarigen, van Ferdinand en Quaterhit, klaar om mee aan de slag te gaan. Beide uit eigen fok en ze zijn net zadelmak.”

Meisjesdroom

“Ik ben er best wel trots op dat we hier al zijn op zevenjarige leeftijd. Ondertussen ben ik al heel vaak gebeld om haar te verkopen maar ik wil haar echt nog niet kwijt. De emotionele waarde is heel groot en ze heeft me overal doorheen geloosd. Mijn meisjesdroom was het dragen van een slipjas en dat is gelukt. Het gaat nu zo leuk en ze is nog zo jong, ik hoop dat we nog een stapje verder omhoog kunnen. Ik hoop dat we ooit Grand Prix worden, dat is waar ik voor ga. Ook hoop ik dat we ooit nog met haar kunnen fokken, het is een ontzettend lief en eerlijk paard,” vertelt ze enthousiast. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Anneke de Ruiter