Judith van Thuil met Wonderboy
Judith van Thuil met Wonderboy Mid of R pictures

Judith van Thuil Nederlands Kampioen Traditionele WE klasse L2: “Pas mijn vierde wedstrijd”

Algemeen

Afgelopen weekend werd Judith van Thuil met haar paard Wonderboy Nederlands kampioen in het Traditionele Working Equitation in de klasse L2, wat verreden werd in Eersel.

Advertisement

Een beetje lomp

“Voor mij was dit de vierde wedstrijd in het TWE. Met Wonderboy start ik normaal in de dressuur in het ZZ-Zwaar. Tijdens een clinic is hij geblesseerd geraakt. Hierdoor heeft hij een hele tijd stil gestaan. Om weer rustig op te bouwen, ben ik wat met hem gaan spelen en zo kwam ik in aanraking met het TWE. Wonderboy is eigenlijk gewoon geen handig paard”, lacht Judith. “Wonderboy is een kruising Appaloosa x Fries. Niet soepel, een beetje lomp en nou niet echt een paard met de meest fantastische dressuurbeweging. Maar voor de TWE is hij eigenlijk ook te groot. Juist door de combinatie van beide disciplines verbetert hij zowel in de dressuur als in de TWE.”

House nummer van Pippi Langkous

“Het leuke aan de TWE is de afwisseling. Je rijdt een dressuurproef. Daarna rijdt je de trial. Hierbij moet je over bruggen rijden, poorten openen en sluiten, tussen tonnen door enzovoort. Eigenlijk vergelijkbaar met het werken in het land. Tussendoor moet je, gelang de klasse, overgangen maken van stap naar draf, eenvoudige wissels, of vliegende wissels springen. Alles moet zo mooi en netjes mogelijk. Daarna heb je de speed. Je rijdt dan dezelfde trial, maar dan zo hard mogelijk. En het leukste? Dat alles op muziek gaat”, vervolgt van Thuil enthousiast. “Je kiest je eigen muziek uit. Zo heb ik voor de speed een house nummer van Pippi Langkous”. Tijdens het NK kwam daar nog het vierde onderdeel runderen bij. “Hierbij ga je de ring in. Achter de B-E lijn staat een kudde koeien. Bij het binnengaan van de ring krijg je een koe aangewezen. Deze haal je uit de kudde, breng je naar de andere kant van de B-E lijn en laat hem daar vijftien seconden staan. In de hoogste klasse worden alle onderdelen ook nog eens met een hand gereden”. 

Nuchter

“Ik denk dat mijn paard, juist door het trainen voor de TWE, veel handiger wordt in de dressuur. Wij moeten veel meer op elkaar leren vertrouwen, maar hij leert ook op zijn eigen lijf vertrouwen. Door het voltes draaien in galop om tonnen heen, leert hij spelenderwijs de galopwissel. We maken tijdens de dressuur een keer een sprongetje en met het oefen van het openen van een poort, kan ik Wonderboy heel makkelijk plaatsen en leert hij ook veel makkelijker zijn lendenen los te laten. Allemaal zaken die we kunnen gebruiken in de dressuur. Ik ben er van overtuigd dat mij dit gaat helpen om te verbeteren in de dressuur. Wonderboy is een veel blijer paard. Al die afwisseling houdt hem nuchter in het hoofd.”

De slipjas hangt klaar

En nu? Wordt het in de toekomst TWE of toch dressuur. “Beide”, reageert Judith zonder na te denken. “Ik hoop dat er steeds meer mensen enthousiast worden voor de TWE. Het is een super mooie tak van de sport en ik wou, dat ik hier jaren geleden al mee had kennis gemaakt. Echter mijn slipjas hangt ook al klaar in de kast. De TWE gaat mij zeker helpen om nog verder te komen dan het ZZ-Zwaar. Ook al past Wonderboy dan niet echt in het dressuurplaatje, niet qua kleur en niet qua bloedlijn, maar zolang wij samen plezier hebben in ons werk, komen we er wel.”

Foto: ter illustratie, Maid of R pictures

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.