Afbeelding
Foto: © RIVERSO PHOTOGRAPHY

Nederlands Kampioenschap Traditionele Working Equitation van start

Algemeen

Afgelopen weken heeft Hoefslag al verschillende keren bericht over de kersverse Nederlandse WE-kampioenen. Omdat er nog een andere stroming binnen de Working Equitation bestaat, willen wij hier ook aandacht aan besteden. Het gaat hier om de Traditionele Working Equitation. En dit weekend vindt van deze tak van sport het NK plaats.

Advertisement

Waarom twee stromingen?

De Traditionele Working Equitation valt wereldwijd onder de auspiciën van FITE (eenzusterorganisatie van de FEI). Het feit dat beide stromingen onder een andere overkoepelende bond vallen, maakt een samenvoeging onmogelijk. Gelukkig kunnen deze vormen naast elkaar bestaan en kunnen ruiters er voor kiezen om beide stromingen te beoefenen. In Nederland worden wedstrijden in de Traditionele Working Equitation, vaak afgekort als TWE, georganiseerd vanuit TREC club Nederland, welke aangesloten is bij KNHS. Dit is zo ontstaan, omdat ook TREC een FITE-discipline is.

Eersel

Tot zover de uitleg over de twee stromingen. Op naar het NK. Vandaag gaat op PCK-Eersel de eerste wedstrijddag van start. Na een veterinaire keuringzullen de hoogste klassen hun dressuuronderdeel rijden. De andere onderdelen zullen op zaterdag en zondag verreden worden. 


 Foto: © RIVERSO PHOTOGRAPHY

Runderwerk op zaterdag

Een spectaculair onderdeel, kenmerkend voor TWE, is het runderwerk op zaterdag. Hierbij probeert een combinatie een door middel van loting aangewezen rund, af te scheiden van de kleine kudde in de rijbak. Dit tactische onderdeel van de wedstrijd vereist enige kennis van runderen en hun gedragingen. Er wordt streng toegezien op het welzijn van zowel de paarden als de runderen. 

Certificaat

Wanneer men wil deelnemen aan TWE-wedstrijd met runder-onderdeel is het behalen van een certificaat verplicht. Voorafgaand aan de wedstrijd organiseert Peter van der Ven vandaag een runderclinic, waarbij men in de gelegenheid is om onder begeleiding met de paarden, te werken met de runderen.


 Foto: © RIVERSO PHOTOGRAPHY


Foto: © RIVERSO PHOTOGRAPHY

Zondag: de trail

De trail op zondag is erg leuk om te kijken. In de rijbak is een parcours opgesteld, een nabootsing van obstakels die men bij het traditionele werken met paarden en runderen, zou kunnen tegenkomen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een bruggetje, een poort, een kleine sprong, maar ook wordt de wendbaarheid op de proef gesteld bij een slalom en bij korte wendingen in een soort roundpen en moet men laten zien een garrocha (langestok om eventueel stieren mee op afstand te kunnen houden) te kunnen hanteren, tijdens het rijden. Dit parcours wordt gereden op stijl en later op snelheid. In een outdoor-setting wordt dit bij voorkeur gereden op een natuurlijk terrein, waarbij de sport nog meer tot zijn recht komt.

Verslag

Op dehoefslag.nl zullen we dit NK volgen en er verslag van doen.

Bron: TREC Club Nederland | Hoefslag
Foto’s: RIVERSO PHOTOGRAPHY

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding