Afbeelding
Foto: Vera Magereij

EK Traditional WE | “Die paar seconden .... en meer”

Algemeen

Van 10 tot 12 september vond in Le Pouget, vlakbij Montpellier, in Frankrijk het EK voor de Traditional Working Equitation plaats. De Nederlandse afvaardiging kende dit keer zeven deelnemers. Monique Doggen is nauw betrokken geweest bij het team, zij verzorgde de mental coaching en daarnaast blogde ze voor Hoefslag over dit EK. Deze keer het verslag over een paar seconden en meer ...

Advertisement

Dagelijkse beslommeringen

“Als ik dit stukje schrijf zijn we inmiddels allemaal weer veilig thuis. De paarden staan weer rustig op de wei en hebben gelukkig niets geleden van de lange reis en de toch wel zware week. We hebben ervoor gekozen in één keer door naar huis te rijden. Het was dus gisteren een hele lange dag. En helaas zullen we nu weer richting de normale dagelijkse beslommeringen moeten terugkeren. Ik ben blij dat in ieder geval vandaag de zon nog schijnt… Dat maakt het minder erg 😊”


Foto:Vera Magereij

Runderwerk

“Ik wil jullie graag nog meenemen naar afgelopen zondag toen het runderwerk op het programma stond. De young riders moesten als eerste starten. Terwijl de eerste ruiters al op hun pony zaten besloot de organisatie een kwartier voor aanvang dat alle starttijden werden veranderd, hmmm, niet helemaal handig. Er was ineens een uur extra tijd voor onze jongsten. Misschien denk je; “mooi, nog even geduldig wachten”, maar het is best lastig als je al begonnen bent met losrijden om je pony daarna weer stil te zetten. Maar goed, organisatie beslist. Uiteindelijk moest Ellis als eerste rijden, daarna Lieke en Floor. Na de laatste ruiter moesten ze nog allemaal een keer de ring in, maar in omgekeerde volgorde. Zoals al in een eerder stukje geschreven, moet elke ruiter twee keer rijden om het zo eerlijk mogelijk te maken.”


Foto:Vera Magereij

Knap gereden

“De 1tienooie, bruine, niet al te grote koetjes waren nog lekker fris in de ochtend. Toch lukte het Ellis, Lieke en Floor alle drie een koe binnen de tijd over de middenlijn te krijgen!! Zo knap gereden alle drie. Helaas lukte dat de tweede keer net niet binnen de tijd. De koetjes deden er alles aan om zo snel mogelijk weer terug te rennen naar de kudde.”

Franse zon

“Nadat alle young riders hadden gereden was er een behoorlijk lange pauze. Dit om de koetjes alle rust te geven. Voor ons ook niet zo heel erg, aangezien het stralend weer was. We konden nog even lekker genieten van de Franse zon.”

Europese titel verdedigen

“In de middag stonden onze senioren klaar. Zij wilden natuurlijk niet onderdoen voor de jeugd 😉 En gelukkig lukte het ook bij alle vier de ruiters de aangewezen koe over de middenlijn te krijgen. Daarna werd het echt spannend. Stan wilde natuurlijk graag zijn Europese titel verdedigen. Helaas lukte het hem net niet binnen de tijd.”

Frits

“De koe van Vivian besloot om een meter voor de middenlijn te blijven staan. En wat ze ook probeerde, het koetje bleef daar gewoon staan, zo frustrerend. Ook Veerle kwam net 5 seconden te kort. Ook zij was er zó dichtbij, maar helaas, na 1 ½ minuut is je tijd voorbij. Maar… het lukte Mark wel een tweede keer!! Superknap gereden met Frits. Het lijkt zo simpel als het lukt, maar de koetjes zijn vliegensvlug en zeer wendbaar.”

Prijsuitreiking

“Al met al een superfijne afsluiting voor iedereen. En leuk dat ze allemaal een koe uit de kudde hadden gekregen. In de middag stond ook de prijsuitreiking/afsluiting op het programma. Andere jaren was dit te paard. Supermooi om te zien. Maar voor de paarden duurde dit altijd erg lang, zeker in de volle zon. Daarom heeft FITE (de overkoepelende organisatie) ervoor gekozen dit zonder paarden te doen, alles voor het welzijn van de paarden.”

Met pensioen

“Voor de prijsuitreiking begon werd er officieel afscheid genomen van King Kay, de pony van Ellis. Kay mag met pensioen. Dit was zijn laatste internationale wedstrijd. En een mooier afscheid had het niet kunnen zijn. Ellis heeft alle onderdelen uitgereden, superknap!”

Oppermachtig

“Tijdens de prijsuitreiking bleek wel dat Italië oppermachtig was op alle onderdelen, young riders en senioren. We hebben het volkslied meerdere keren gehoord. Mooi om te zien dat alle Italianen het elke keer weer uit volle borst met hand op het hart meezongen. En zeer verdiend. Ook de Franse ruiters hadden het heel goed gedaan. Het is duidelijk dat de landen waar Working Equitation traditioneel vandaan komt nog een voorsprong hebben. Nederland eindigde uiteindelijk op de vierde plaats. De individuele eindlijst is op dit moment nog niet bekend.”


Foto:Vera Magereij

Laatste wijntje

“’s Avonds hebben we ons EK-avontuur gezellig met z’n allen aan een lange tafel afgesloten. Met lekkere spaghetti en een laatste wijntje. En een toost op de mooie week. Mijn taak als mental coach voor de jeugd zit erop. Ik heb geprobeerd ze voor te bereiden op een bijzondere week waarbij de emoties af en toe konden oplopen. En dat was ook zo. Blijdschap, maar ook verdriet en teleurstelling hoorden erbij. Maar ze herstelden zich goed na een tegenslag. Even uithuilen en met een grote glimlach weer door. Ik ben een super trotse coach!!”

Jazeker!

“Moeten we nog veel leren? Jazeker! Hebben we fouten gemaakt door gebrek aan wedstrijdervaring? Jazeker! Maar…. Hebben we goed gereden? Jazeker! Horen we thuis op een EK? Jazeker! En dat komt goed uit, want volgend jaar is Nederland het organiserende land. Graag nemen we jullie volgend weer mee in alle voorbereidingen en wedstrijden! O, ja en nog een allerlaatste tip als je met een groot gezelschap in een Château verblijft.

Kom niet als allerlaatste aan, want dan zijn de mooiste kamers al verdeeld….hahaha!! 😊😉”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding