Arjen Veenema met De Zwarte Lantaarn’s Du Mont.
Arjen Veenema met De Zwarte Lantaarn’s Du Mont. Foto: Maid of R Pictures

Arjen Veenema Nederlands Kampioen WE0: “Pas de tweede keer dat ik Working Equitation reed”

Algemeen

Slechts een paar weken voor het NK reed Arjen Veenema voor het eerst Working Equitation. Nog geen drie weken na zijn eerste wedstrijd werd hij gekroond tot Nederlands Kampioen WE0. Dit deed hij samen met zijn paard De Zwarte Lantaarn’s Du Mont (v. Desperados). “Ik ging met de instelling: we gaan gewoon genieten en zien het wel!”

Advertisement

Eén keer geoefend

“Vier weken voor het NK ging ik met mijn vriend Henri Jacobsen mee naar de wedstrijd in België”, begint Arjen te vertellen. “Ik zou meegaan als toeschouwer, maar hij spoorde me aan om me in te schrijven met mijn eigen paard. Zo gezegd, zo gedaan. We werden tweede in de dressuur en vierde in de trail. Het was wel heel leuk dat Du Mont het zo goed deed. Het NK was drie weken later en Henri vond dat ik nu wel mee moest doen omdat het zo goed ging. Ik heb thuis nog één keer geoefend en toen reden we het NK. Dat ging echt super, Du Mont deed het heel erg goed.”

Merrie verloren

Arjen rijdt al zijn hele leven paard, maar hij reed vooral in het bos. Het rijden heeft hij zichzelf aangeleerd. Later werd zijn hobby steeds serieuzer. Twee jaar geleden kocht Arjen zijn eerste eigen paard. “Zij was super braaf en ik had echt een klik met haar. Ze was drachtig en helaas ging het 40 dagen voor de eindstreep niet goed met haar. Het veulen werd dood geboren en de merrie moesten we later in laten slapen voor een buikvliesontsteking. Vind er dan nog maar zo een, ze was echt een super dier.”

Veel leren

Gelukkig was het bij Du Mont liefde op het eerste gezicht. “Hij is een grote, mooie zwarte reus van 1.85m. Daarnaast is hij super lief en doet hij het allemaal voor mij. Ik reed eigenlijk dressuur met hem en ben begonnen in het L2, omdat ik met mijn vorige merrie de B en de L al doorlopen had. Binnenkort mogen we alweer M1 starten. Du Mont kent het allemaal, Henri heeft hem ook al een paar keer meegenomen en rijdt er ZZ-Zwaar mee. Ik kan dus veel van hem leren.”

WE of dressuur?

Du Mont is nog maar acht maanden in het bezit van Arjen. “In het begin moesten we nog wat aan elkaar wennen, maar nu winnen we gewoon een NK! Hij doet het allemaal super braaf. Du Mont is nergens bang voor. Natuurlijk kijkt hij een keer, vooral in de WE proeven, maar van een beetje spanning gaat hij alleen maar beter lopen. In de dressuur hadden we 73,65% en in de trail 71,54%. Ik vind het leuk en het smaakt naar meer, maar dressuur blijft wel echt mijn ding. Hetgeen dat mij over de streep haalde was vooral dat ik mijn dressuurproef op muziek mocht rijden.”

Hogerop komen

“Ik vind het namelijk altijd geweldig om in de hogere klasses naar de kür op muziek te kijken. In de WE rijd je de dressuur en de trial op muziek. Dat vond ik super gaaf. Muziek geeft net wat extra’s aan een proef en Du Mont liep daar super op. Paardrijden is voor mij puur hobby, ik ben al druk zat met mijn eigen herenmodezaak De Zwarte Lantaarn. Wel zou ik het leuk vinden om verder te komen. De eerste klasses gingen we razendsnel door en we hadden altijd winstpunten. Het zou leuk zijn om een stukje hogerop te komen en nu heb ik het paard er ook voor.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Maid of R Pictures