Blom Merel, NED, The Quizmaster, 251
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Stefan Lafrentz
31/07/2021
Blom Merel, NED, The Quizmaster, 251 Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Stefan Lafrentz 31/07/2021 Stefan Lafrentz

#Tokio | Merel Blom na dressuurproef: “Misschien moet ik mijn doelstelling bijstellen”

Algemeen

Op de laatste lijn, op weg naar de jury om af te groeten, dacht The Quizmaster waarschijnlijk al aan de cross country van zondag. Zijn hals ging omhoog en de dressuurscore van amazone Merel Blom viel haar dan ook iets tegen: 31,50. Hoefslag ving Blom op na afloop van het eerste onderdeel van de eventing op de Olympische Spelen in Tokio.

Advertisement

“Tja, wat zullen we ervan zeggen”, begint Blom. “Het was toch wel de proef die ik voor ogen had, maar ik heb niet de punten die ik voor ogen had. Ik had toch wel gehoopt op 28 punten, in plaats van 31,50. The Quizmaster had wel ietsjes spanning. We kwamen op het voorterrein en toen gaf hij dat niet helemaal bloot, terwijl ik het wel voelde. Misschien kwam de spanning er op het einde van de proef uit. Dat is zonde, maar dat gebeurt.”

Voorbereiding

De voorbereiding in Tokio was voor Merel lang. Ze is al bijna 2 weken in Japan. “Heel lang. In de eerste paar dagen was alles helemaal gaaf. Zeker als je door het olympisch dorp loopt. Ik dwing mezelf wel om dat iedere dag nog steeds gaaf te vinden, maar in alle eerlijkheid denk ik op een gegeven moment wel laat die wedstrijd maar komen. Ik probeer hier om in andere omstandigheden de thuissituatie na te bootsen. Dat is ook leuk, dat is het idee achter zo’n Spelen. Je springtrainingen op hetzelfde moment, je crosstrainingen ook, alles een beetje hetzelfde. Eten, daarin ben ik wel extreem. Ondanks dat er zoveel aanbod is, probeer ik wel altijd hetzelfde te eten.”

Doelen

“Mijn doel vooraf was om top 10 te rijden in het individuele klassement. Maar dat moet ik na de dressuur maar bijstellen naar top 15”, zegt Blom, die na de dressuurproef op de 21ste plaats in het individuele klassement terug te vinden is. “Maar bij de cross country heb je zo een extra seconde. Iedere meter telt morgen. Je moet precies weten aan welk touwtje je moet zitten. Je moet durven om aan te vallen, dat brengt risico met zich mee. Natuurlijk is wachten lekker, maar dat gaat te veel tijd kosten.”

Cross country

“Daar zit in ieder geval nu wat minder druk op. Het is een dikke proef. Ieder moment dat je daar verslapt, wordt afgestraft. Je moet echt die 8 minuten super scherp zijn. Een plan hebben, en wat er ook gebeurt je aan dat plan houden. Het wordt enorm doorrijden, want het is scherp qua tijd. Bovendien wordt het ook zwaar, met die hellingen. Mijn plan is: nul binnen de tijd. Dan maar wat risico. Fijn meerijden hebben we al gedaan. Het moet gaan gebeuren. Het parcours past super bij The Quizmaster. Wat dat betreft heb ik echt het juiste paard meegenomen. Hij is snel en kan makkelijk klimmen. Hij kan goed met de hitte overweg, kan snel draaien. Je moet hier een duidelijk plan hebben en dat vindt hij ook altijd fijn.”

Blom besluit: “Na maandagavond weten we echt hoe we ervoor staan. Het is goed dat het is begonnen nu.”

Door: Robert Hüsken / Hoefslag


Hippo Foto - Stefan Lafrentz 31/07/2021

Blom Merel, NED, The Quizmaster, 251
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Stefan Lafrentz
31/07/2021