Van Baalen Marlies, NED, Go Legend, 153
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Dirk Caremans
27/07/2021
Van Baalen Marlies, NED, Go Legend, 153 Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Dirk Caremans 27/07/2021 Dirk Caremans

#Tokio | Marlies van Baalen: ‘Ik heb alles gegeven wat in mijn macht lag’

Algemeen

Met een smile op haar gezicht kwam Marlies van Baalen de ring uit. Ze lachte naar haar moeder Coby en naar bondscoach Alex van Silfhout. In de Grand Prix Special scoorde de Nederlandse dressuuramazone 71,20 procent (2342.5 punten). Hoefslag sprak na afloop van haar tweede proef op de Olympische Spelen met Marlies.

Advertisement

“Ik lachte zeker, ja”, sprak Marlies van Baalen tegenover onze verslaggever ter plaatse in Tokio. “Het zijn de eerste Olympische Spelen van Go Legend. Zijn 4de internationale wedstrijd, dus ik heb echt genoten van ons olympische avontuur.”

Op voorhand lijken Denemarken en Amerika de grootste concurrenten voor Nederland te zijn in de strijd om een bronzen olympische medaille. De eerste combinaties van die landen scoorden wel iets beter dan Marlies als eerste combinatie van Nederland. “Ik vond dat we heel mooie stukken hadden in deze Special. Hij begon mooi fris. Naar het einde toe kwamen er wel wat foutjes in. Dat was jammer. Dus een gemengd gevoel. Goede stukken en wat foutjes.”

Met het mes tussen de tanden

Na de Grand Prix op zondag was Marlies niet zo tevreden. Het team heeft geanalyseerd wat daar misging. “Op bepaalde stukken hebben we het beter gedaan wat toen misging. We hebben wat korter losgereden om hem wat frisser te houden. Ik denk zeker dat dit in het begin van de proef mooi tot uiting kwam. In die zin hebben we er alles aan gedaan. Ik heb alles gegeven wat in mijn macht lag. Go Legend ook. Ik ging zeker weten met het mes tussen de tanden en revanchegevoelens die ring in.”

Hoewel het format is gewijzigd, waardoor fouten direct worden afgestraft, lijken Duitsland en Groot-Brittannië de grote favorieten voor de eerste twee medailles. “Ik denk niet dat het nieuwe format extra druk brengt. Iedereen is toch op zijn eigen prestaties gefocust. Er moet nog een hoop gebeuren, dus ik wacht het rustig af.”

Marlies van Baalen is nog wel reservecombinatie voor de kür op muziek op woensdag. Mocht er dus een combinatie uitvallen, mag de Nederlandse alsnog meedoen in de individuele finale. “Dat is al boven verwachting, daar had ik niet op gerekend toen we hier naartoe gingen.”

Door: Robert Hüsken