Saskia Knol en Magente
Saskia Knol en Magente Foto: Maid of R Pictures

Saskia Knol over WE-debuut met Magente: “Enorm leuk en nuttig als afwisseling!”

Sport

Vorige week maakten Saskia Knol en haar Lusitanomerrie Magente (v. Regente x Rubi AR) hun Working Equitation-debuut op Pura Nobleza meets Stal Vreedenburgh and Boavista Equine International Working Equitation competition in de intro-klasse. Met een overall tweede plaats kijkt Saskia tevreden terug op hun debuut. 

Advertisement

Veelzijdig 

Working Equitation is een van de meest veelzijdige disciplines binnen de paardensport, waar ieder paard aan mee kan doen. Het is ontstaan in Zuid Europa in landen als Portugal, Frankrijk, Italië en Spanje vanuit het traditionele werken met runderen. Inmiddels is het wereldwijd een serieuze wedstrijdsport, waarin ruiter en paard in vier verschillende wedstrijdonderdelen hun niveau van dressuurafrichting tonen, deels in combinatie met praktijkgerichte hindernissen. 

Afwisseling

“Ik heb Magente twee jaar geleden samen met een vriendin, Annemiek Tepper, aangeschaft als Lusitano-projectje”, steekt Saskia van wal. “We zijn beide fan van Iberiërs en na een zoektocht van ongeveer een jaar kwamen we bij Magente uit. Ze was toen 3,5 en ze kende nog vrijwel niks, dus we hebben haar zelf zadelmak gemaakt en opgeleid. We kochten haar eigenlijk voornamelijk voor de reguliere dressuur, maar ik vind WE heel erg leuk voor de afwisseling. Ik heb in het verleden mijn Lichte Tour-merrie al eens op een hoger niveau, in de WE3, uitgebracht, dus voor mij was het niet de eerste keer. WE is enorm leuk voor de afwisseling en geschikt voor ieder paard. Magente heeft er ook zeker talent voor, want de eerste clinic ging het direct heel erg goed!”

Dressuurproef

Een WE wedstrijd bestaat uit vier onderdelen: een dressuurproef, de stijltrail (obstakelparcours gereden op stijl), de speedtrail (hetzelfde obstakelparcours, maar dan gereden op tijd) en het runderwerk/veedrijven. In de introklasse worden enkel de dressuurproef en de stijltrail gereden. De andere twee onderdelen volgen naarmate de ervaring van de combinatie en de africhting van het paard vordert. “De dressuur ging echt heel erg netjes. We rijden in de reguliere dressuur M1, dus we kwamen deze B-proef wel heel goed door natuurlijk, maar een goede dressuurmatige basis is wel heel erg belangrijk. Magente heeft goede basisgangen en een mooie uitstraling, wat de jury erg kon waarderen!” Ze kwamen met een score van 77,31% de ring uit, waarmee ze voor de dressuur de eerste plaats behaalden. 


Foto: Maid of R Pictures

Stijltrail

De trail bestaat uit 10-15 obstakels die je volgens de regels moet uitvoeren. Bij de hogere klassen staan er meer obstakels in het parcours en neemt de moeilijkheidsgraad toe. “De stijltrail was wel iets meer een uitdaging, dat vond ze toch wel heel erg spannend. Het waaide vrij hard die dag. In de Intro-klasse mag je twee onderdelen overslaan, maar dan krijg je daar wel een laag cijfer voor. Zo hebben wij het bruggetje via één kant overgeslagen. Ze moest van de andere paarden weg, naar de schaduw toe rijden terwijl het touwtje wapperde, dus dat vond ze wel erg spannend. Dat hebben we even geprobeerd, maar daarna toch overgeslagen. De rest van de trail hebben we succesvol kunnen doen! Verder ging het heel netjes, dus ik ben zeker tevreden voor de eerste keer!” Met 56.92% kwamen ze in de stijltrail op de vijfde plek te staan, waarmee ze overall tweede werden!


Foto: Maid of R Pictures

“Echt super leuk”

“Bij een clinic heb je natuurlijk langer de tijd als je paard iets een beetje spannend vindt. Zo’n wedstrijd is dus wel iets pittiger, maar volgens mij vond Magente het wel heel erg leuk! Ze had nadien haar oortjes er mooi op en keek heel tevreden. Ze lijkt echt veel talent voor de dressuur te hebben, dus daarmee wil ik zo ver mogelijk proberen te komen. Voor de afwisseling wil ik WE graag erbij doen. Het is nog een relatief kleine tak van sport in Nederland, maar het is echt super leuk! Je kunt alle oefeningen van de reguliere dressuur op een andere manier toepassen, wat het heel meetbaar en nuttig maakt. Als er een tonnetje staat, wordt het bijvoorbeeld opeens wel heel snel duidelijk of je voltes aan beide kanten even groot zijn. Het kan je oefeningen in de reguliere dressuur enorm verbeteren en je paard ziet ook net even wat meer, dat is natuurlijk ook heel goed voor ze!”, sluit Saskia af. 


Foto: Maid of R Pictures

Klik hier voor meer informatie over Working Equitation. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding