Kiekeboe Odette B RMC (v. Feel Good)
Kiekeboe Odette B RMC (v. Feel Good) Foto: Danique Ackermans

Marjolein Moes-Courage over ZZ-Licht debuut met fokmerrie: “Kijken waar onze grenzen liggen”

Dressuur

Vorige week reed Marjolein Moes-Courage in Erichem haar ZZ-Licht debuut met de zevenjarige Kiekeboe Odette B RMC (v. Feel Good). Met scores van 72,00% en 68,29% wist ze twee keer de eerste plaats op haar naam te schrijven. 

Advertisement

Fokkerij

“We hebben Bruintje, zoals wij haar noemen, al vier jaar. We kochten haar als driejarige met het oog op de fokkerij. We hebben haar gekocht tijdens mijn zwangerschap. Toen zijn we naar de merriekeuring geweest, hebben we haar zadelmak gemaakt, hebben we IBOP gereden en toen zijn we wat L en M-wedstrijdjes gaan rijden. Ze komt uit een heel mooie stam, dus daarna we hebben er twee veulens uit gefokt. Nu hebben we het rijden en de wedstrijden in oktober weer opgepakt, omdat we graag willen kijken waar haar max zit. Of onze max, laat ik het zo zeggen”, vertelt Marjolein. 

Weinig ervaring 

“Ik was tevreden over mijn proeven van vorige week. Voor mij zijn de wissels erg spannend, omdat ik het zelf moeilijk vind om in te schatten wanneer ik op precies het juiste moment de wissel in moet zetten. In het Z2 was dat af en toe al even puzzelen, maar nu dus helemaal! Gelukkig helpt Rozemarijn Groenenboom mij met de training van Bruintje. Toen ik uit de proef kwam, was ik dus ook wel heel erg tevreden over het feit dat zo veel wissels goed gegaan waren! Er zaten ook fouten tussen, maar het geeft wel hoop! Bruintje zelf kan overal achten voor scoren, maar dan moet de ruiter het wel goed voorbereiden. Daar laat ik soms nog wel eens een steekje vallen. Dat komt denk ik doordat ik zelf vrijwel geen ervaring heb op dit niveau.”

“Ze past zich makkelijk aan”

“Ik heb eigenlijk altijd jonge paarden opgeleid en ze daarna verkocht. Bruintje is de eerste merrie die we langer hebben aangehouden. Samen met een andere merrie die we nu al wat langer hebben, is ze het eerste paard dat ik op dit niveau start. Ik mis dus echt nog een stukje ervaring. Op wedstrijd is het echt een super merrie. Ik kan alles met haar en ze kan alles alleen. Wil je haar scherp krijgen, dan heb je haar zo scherp. Ze past zich heel gemakkelijk aan. Het is een hele lieve merrie, maar ze is wel heel typisch als ze een veulen aan de voeten heeft. Ik had mijn handjes wel vol toen ik haar weer ging oppakken. Nu het veulen weg is, is ze gewoon weer heel erg lief. Ze is heel heet te krijgen in het werk, maar ze is ook zo braaf dat ik mijn dochter van drie erop kan zetten. Ze weet precies wanneer ze aan moet zijn”, legt Marjolein uit. 

Grenzen 

“We willen nu vooral kijken hoe ver we kunnen komen. Ze mag al bijna ZZ-Zwaar starten en we gaan gewoon kijken waar onze grenzen liggen. Als we onze grenzen bereikt hebben, gaat ze terug de fokkerij in. We zullen haar niet actief verkopen, maar bij mij is wel alles te koop. Het wordt dus kijken wat de toekomst brengt!”, sluit Marjolein af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Danique Ackermans