Karin de Graaf en Macassar KA Nederlands Kampioen Z1
Karin de Graaf en Macassar KA Nederlands Kampioen Z1 Foto: Reindert Jansen

Karin de Graaf reed al acht Arabische hengsten naar het ZZ: “Liefde voor het ras is altijd gebleven”

Dressuur

Karin de Graaf heeft in totaal al acht Arabische hengsten naar het ZZ gereden. Aan ervaring dus geen gebrek! Ook haar huidige paard Macassar KA (v. QR Marc) brengt ze uit in het ZZ-Licht. 

Advertisement

Opgespaard

“Mijn liefde voor Arabieren is ontstaan toen ik nog heel jong was. Mijn allereerste pony was een halfbloed-Arabier. Ik heb als kind zijnde al mijn geld opgespaard om hem te kunnen kopen. Al het geld dat ik verdiende met mijn krantenwijk, mijn verjaardagsgeld en het geld dat ik in het weekend verdiende, ging naar hem toe. Mijn moeder heeft de laatste 50 gulden bijgelegd toen we hem gingen ophalen. Uiteindelijk kwam hij te overlijden, maar mijn liefde voor het ras is altijd gebleven”, vertelt Karin.

EK Bestgaand Rijpaard

“De eerste hengst die ik naar het ZZ heb gereden is Poros ‘D. Dat is inmiddels al heel lang geleden, en in die tijd waren Arabieren nog hele vreemde eenden in de bijt. Tegenwoordig wordt het allemaal wat meer geaccepteerd als ze in de dressuurring verschijnen. Met hem ben ik in de B begonnen en ben ik in 1992 Europees Kampioen Bestgaand Rijpaard geworden in de Brabanthallen! Daarna kwam RH Menuschkin. Die kwam bij de toenmalige sponsor van Anky van Grunsven vandaan. Daar heb ik later nog een paard gekocht dat ik ook naar het ZZ heb gereden: RH Cadanz. Menuschkin heb ik zelfs nog in het ZZ-Licht gestart, maar ik merkte wel dat het in die klasse heel moeilijk werd tussen al die grote paarden.”

Spijt

“Toen kwam Bazargan, een gitzwarte hengst. Hij was eigenlijk in het begin een beetje gevaarlijk, maar binnen een jaar had ik hem ook in het Z1 lopen. Daarna reed ik een tijdje een hengst voor een fokkerij en vervolgens heb MA Kailash tot het M1 gereden, met winstpunten. Daar werd toen zo veel geld op geboden dat hij naar China verkocht is. Achteraf heb ik wel spijt van de verkoop. Als ik het over had moeten doen, had ik het niet gedaan. Bij Strike of Gold, welke ik ook in het ZZ-Licht heb gestart, voelde ik dat dat niveau voor hem de max was, dus die heb ik als recreatiepaard verkocht, want ik wilde niet dat hij alles nog eens moest overdoen. Met hem en Kailash ben ik ook meerdere malen Nederlands Kampioen geworden.”

“Ongezien gekocht, via een appje”

Karin brengt haar huidige paard Macassar KA ook uit in het ZZ-Licht. “We hebben daarin inmiddels ook al drie winstpunten. Ik kreeg een appje van een goede kennis, dat Macassar verkocht ging worden. Hij is voorheen nationaal en internationaal geshowd, dus ik kende hem al. Ik heb hem ooit op de nationale keuring tussen twee deuren voorbij zien komen en toen dacht ik al “Wauw, wat een mooi paard”. Hij imponeerde gelijk. De toenmalige eigenaren wilden eigenlijk niet dat hij naar het buitenland zou gaan en zeiden dat ze het leuk zouden vinden als hij bij mij terecht zou komen. Ik heb hem toen ongezien gekocht, via een appje. Op dat moment kon hij nog niks, dus ook hem heb ik volledig zelf opgeleid!”

Eyecatcher

“Ik moet eerlijk zeggen dat hij een hele imponerende hengst en echt een eyecatcher is. Als ik op een wedstrijdterrein kom, draait iedereen gelijk naar hem om. Het is gewoon echt een mooi paard! Momenteel les ik bij Inge van der Schaft en ook zij is heel erg weg van hem. In de sport heb ik gelukkig niet zo veel last van het feit dat hij een Arabier is. Hij is heel erg hengst, maar is wel altijd heel eerlijk en braaf. Als ik erop zit, kan hij zich in het begin heel erg groot maken, wat mensen best imponerend vinden. Maar na een paar rondjes is dat over en kan ik hem eigenlijk aan een lange teugel stappen en is hij heel braaf.”

Verder dan ZZ-Licht

“Met hem wil ik absoluut verder komen dan het ZZ-Licht. Althans, ik wil een poging gaan wagen. We zijn al bezig met de passage en piaffe en dit pakt hij heel goed op. Hij wordt dit jaar tien, dus we hebben nog alle tijd!”, sluit Karin af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan  

Foto: Reindert Jansen