Groom Joann van de Berg, Matthea van der Veen met Keerl, Aliene van Dijk met Armani
Groom Joann van de Berg, Matthea van der Veen met Keerl, Aliene van Dijk met Armani Foto: Julian Deleij

Matthea van der Veen over TREC: “Het is echt een soort speurtocht op je paard, super leuk!”

Algemeen Buitenrijden

Vorige week reed Matthea van der Veen haar eerste TREC-wedstrijd met haar achtjarige Fjorden-ruin Keerl. Het was een uitprobeersel, maar zeker een geslaagde dag voor de combinatie! 

Advertisement

Veelzijdig

“Ik heb Keerl gekocht toen hij 3,5 jaar oud was. Ik heb hem zelf beleerd en doe eigenlijk van alles met hem; van dressuur, springen en buitenrijden tot voor de wagen. Daar hebben we nu dus ook TREC aan toegevoegd! Samen met een vriendin en haar Haflinger gingen we vorige week op pad”, vertelt Matthea.

Gangenproef (MA)

“We begonnen met de gangenproef (MA). Hierbij moet je laten zien dat je je paard op een recht stuk van 120 meter onder controle en beheerst kunt laten galopperen. Je moet dus een zo verzameld mogelijke galop laten zien. 

Daarna moet je een zo snel mogelijke stap laten zien. Er zitten dan drie mensen verspreid langs de baan en zij kijken naar de zuiverheid van de gangen en ze klokken je tijd in en uit. Aan de hand van de tijd die je gereden hebt, krijg je punten; hoe langzamer je galoppeert, hoe meer punten je krijgt en hoe sneller je stapt, hoe meer punten je krijgt. Mijn paard had vooral moeite met het verzamelen in galop, waar andere paarden juist weer meer moeite hebben met de snelle stap.”

Obstakelparcours (PTV)

“Daarna reden we het obstakelparcours (PTV). Daarbij proberen ze dingen na te bootsen die je ook tijdens bijvoorbeeld een buitenrit tegen kunt komen. Zo zijn er bruggetjes, laaghangende takken, smalle doorgangen, boomstammen waar je overheen moet springen of hekken die open en dicht moeten. De gang waarin je het parcours aflegt mag je zelf bepalen, maar hoe sneller je bent, hoe meer punten je krijgt.

Ik heb alles is een rustig draftempo gedaan, omdat het natuurlijk de eerste keer was. We waren daardoor wel foutloos en ik moet eerlijk bekennen dat mijn paard ook wel een hele coole kikker is. Hem maak je niet zo snel de kop gek. Hij ging overal gewoon onderdoor, tussendoor, overheen en langsaf!”

Route met kaart (POR)

“De route met kaart (POR) was echt heel erg leuk! Die reden we samen met Aliene en haar Haflinger Armani. Je gaat eerst in een ‘map room’ zitten, waar je, zonder telefoon en navigatie, de route moet overtekenen en de beginrichting moet bepalen. 

Als je vervolgens goed rijdt, kom je langs bemande en onbemande controleposten. Tussen die controleposten moet je een bepaald tempo proberen aan te houden. Zo was het eerste stuk 6 km/u en stond bij de volgende controlepost dat we 10 km/u moesten rijden. Van tevoren kun je een beetje uitrekenen hoe lang jouw paard doet over een bepaalde afstand, zodat je tijdens de route met kaart weet hoe hard je ongeveer kunt gaan. Nu hadden wij dat dus echt totaal niet gedaan!”, lacht Matthea. 

Beginnersgeluk

“Ik kan redelijk goed kaartlezen, dus we hebben wel de goede route gereden. Bij de laatste post kwamen we erachter dat we toevallig ook nog een hele goede tijd gereden hadden! We reden als nummer 1 en 2, dus we konden niet afkijken bij de ruiters voor ons. Je kon in totaal 240 punten halen en wij hadden er 233! Met de punten van onze gangenproeven en het obstakelparcours erbij opgeteld, waren we uiteindelijk eerste! Beginnersgeluk bestaat nog dus!”, lacht Matthea.

Speurtocht

“Ik ben zeker van plan vaker een TREC te rijden. Ze zijn alleen best ver uit de buurt, dus dat maakt het wel lastig. Maar als er hier in de buurt weer eentje georganiseerd wordt, ga ik daar zeker aan meedoen. Het is echt een soort speurtocht op je paard, super leuk!”, sluit ze af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Julian Deleij