Nienke Wildeboer en Brinkhof's Amazing Grace
Nienke Wildeboer en Brinkhof's Amazing Grace Foto: NH Photo

Nienke Wildeboer: “Echt super braaf en heel knap van hem, zo voor het eerst van huis”

Dressuur

Vrijdag reed Nienke Wildeboer in Beilen mee in het Z1 met de achttienjarige Brinkhof’s Amazing Grace (v. Tietse 428) en de zesjarige Brinkhof’s Luxe Vrouwe (v. Fellini). Zaterdagavond ging ze met Brinkhof’s Navajo Rock (v. Indian Rock) van start op de Oostermoer Kei in de klasse van de vierjarigen. Kortom: een druk weekend! 

Advertisement

Stage

Alle drie de paarden zijn in eigendom van Bert en Trea Mulder. Nienke rijdt ze nu ongeveer een jaar. “Ik rij Amazing Grace en Luxe Vrouwe nu een jaar. Navajo Rock sinds hij zadelmak is, dus dat is nu ook ongeveer een jaar. Ik leste al bij Trea en reed al wat paarden voor hen. Ik zocht een stageplek en dat vond Trea helemaal goed, dus zo is het een beetje gegaan”, vertelt Nienke.

“Zo fanatiek als wat!”

Nienke beet de spits af met Amazing Grace. “De proef met Amazing Grace ging voor mijn gevoel goed! De vorige keer werd ze heel erg heet en wat kort in de hals, toen ben ik daar wel op afgestraft. Deze keer was dat al veel minder voor mijn gevoel en dat zag ik ook terug in de punten, dus daar ben ik wel heel erg blij mee! Ze blinkt vooral uit in de uitgestrekte draf en het appuyeren gaat ook heel erg goed. Hoewel ze achttien is, staat ze op wedstrijd altijd aan. Ze is nog zo fanatiek als wat! Ze wordt daardoor wel snel heet en korter in de hals, dus dan is het aan mij nog de taak om echt te blijven rijden.” De combinatie behaalde 60,29%, wat goed was voor de tiende plaats.         

Hogere punten verwacht

“Op onze vorige wedstrijd had ik Luxe Vrouwe eigenlijk een beetje toevallig meegenomen en dat ging toen heel goed, dus ik wilde haar in Beilen ook weer meenemen. Voor mijn gevoel ging het deze keer nog beter, maar dat zagen we helaas niet terug in de punten.” De combinatie behaalde afgelopen weekend in Beilen 53,24% en werd daarmee twintigste. “Als je twee verschillende paarden meeneemt, kun je altijd wel zien wat de jury graag ziet. Zo vindt de ene jury die hete, kortere houding van Amazing Grace mooier, terwijl de andere jury dat juist minder vindt. Luxe Vrouwe blijft net niet nageeflijk genoeg en de ene jury vindt dat weer beter dan dat hete, dat vind ik altijd wel grappig om te zien! Ik had zelf hogere punten verwacht, maar dit is nu eenmaal de mening van de jury. Ik blijf altijd bij mijn eigen gevoel en als Bert en Trea tevreden zijn, ben ik daar al heel blij mee. Zelf was ik erg tevreden. Het ging beter dan de vorige keer, dus dat is voor mij al genoeg!”

Eerste keer van huis

Zaterdag was het de beurt aan Navajo Rock, de zoon van Amazing Grace, om zijn kwaliteiten te laten zien in de ring. “Navajo Rock was voor het eerst mee van huis en dat vond hij wel een beetje spannend, maar hij deed super zijn ding; hij deed het toch maar gewoon. Echt super braaf en heel knap van hem vind ik, zo voor het eerst van huis. Zijn galop is echt zijn sterkste punt; die is al heel erg bergop en verzameld voor zijn leeftijd, dat doet hij echt super!” Dit was ook terug te zien in de punten. De combinatie ging naar huis met de achtste plaats en een totaal van 46 punten. Twee 8’en voor de stap en galop en vier keer een 7,5 voor de draf, gedragenheid & souplesse, harmonie en algemene indruk. “Hij is echt super braaf. Het was de eerste keer van huis, eerste keer witte hekjes, eerste keer tussen al die andere paarden, maar dat deed hij gewoon echt fantastisch!”

Toekomst

“Grace is natuurlijk al een beetje op leeftijd, maar ik wil nog proberen het sportpredicaat erop te krijgen. Dat is een beetje mijn doel met haar, maar ik vind haar ook een heel leuk leerpaard. Als ze zo heet wordt, heb ik al snel de neiging om te stoppen met rijden, maar dat moet ik juist niet doen. Van haar kan ik dus echt veel leren! Met Luxe Vrouwe wil ik ook graag het sportpredicaat halen, maar zij is drachtig, dus ze gaat binnenkort op zwangerschapsverlof. Navajo Rock wil ik gewoon blijven opleiden zolang hij er is. Hij kan verkocht worden, maar hij kan ook aangehouden worden, dat weet ik niet”, sluit Nienke af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: NH Photo