Kyra Hingstman - Goldwyn
Subtop Exloo
© DigiShots
Kyra Hingstman - Goldwyn Subtop Exloo © DigiShots DigiShots

Kyra Hingstman reservekampioen Z1 D/E: ‘’Hij gaat echt voor je door het vuur!’’

Dressuur

Kyra Hingstman ging op de Nederlandse kampioenschappen met haar beide pony’s van start. Met de negenjarige Goldwyn (v. Golden Rock) ging ze van start in de klasse Z1 D/E en met de twaalfjarige Ti Amo (v. Ald Feart’s Leo) startte ze in de klasse Z2 D/E. Met hetzelfde puntenaantal als de winnaar, eindigde ze uiteindelijk met 66,96% op de tweede plaats met Goldwyn. 

Advertisement

‘’Echt tevreden’’

Kyra en Goldwyn zijn nog niet heel lang een combinatie. ‘’We zijn nu ongeveer vier maanden in de ring, dus ik ging naar het NK om gewoon een leuk proefje te rijden en het met een goed gevoel af te sluiten. In het begin ging de proef heel goed, daar was ik echt tevreden over. Helaas schrok hij een keer in de hoek, maar ik kon hem daarna gelukkig wel goed verder rijden. In galop had ik zelf iets te veel spanning, waardoor ik anders ging zitten en hij verkeerd aansprong in de wissel. Daar baalde ik natuurlijk heel erg van, maar het was mijn instelling om een fijne, ontspannen proef te rijden en ik denk wel dat dat uiteindelijk gelukt is’’, vertelt Kyra.

‘’Dat was heel zuur’’

‘’Ik baalde natuurlijk wel heel erg van dat foutje toen ik mijn score hoorde. Ik had hetzelfde puntenaantal als nummer één, maar door de doorslaggevende cijfers onderaan werden we net reservekampioen. Dat was wel even heel zuur. Dan ga je ook denken: ‘’Wat als ik dat foutje niet had gemaakt, had ik dan gewonnen of niet?’’ Dan ga je jezelf van die vragen stellen. Maar nu ik daar een beetje overheen ben, ben ik alsnog heel blij met onze proef! Goldwyn is echt een heel werkwillige pony. Zodra hij de ring ziet, maakt hij zich heel groot. Hij gaat dan echt voor je duur het vuur! Hij heeft heel veel power en dat komt vooral terug in de uitgestrekte draf en galop. Maar het blijft wel Goldwyn; als hij iets ziet, kijkt hij op en kan hij wel schrikken’’, lacht Kyra. 

‘’Hij moest er even inkomen’’

Met Ti Amo vormt ze al iets langer een combinatie. Op het NK behaalden ze een mooie score van 65,47%, wat beloond werd met de twaalfde plaats. ‘’Ti Amo heb ik nu iets langer dan een jaar. Die heb ik toen meteen in het Z1 opgepakt. Dat ging heel goed! Hij scoorde dik tegen de 70% aan, dus dat was wel echt goed bevestigd. Toen we de overstap maakten naar het Z2, merkte ik wel dat hij daar even in moest komen. In principe zit er niet zo veel verschil in een Z1 en Z2 proef, maar alles moet wel sneller achter elkaar.’’

Progressie

‘’Ti Amo is een beetje overbouwd, dus hij vind het lastig om zijn achterhand eronder te zetten en dat is in het Z2 wel nodig. Daar moeten we dus nog aan werken, maar dat krijgen we steeds meer voor elkaar en daar ben ik heel erg blij mee! Hij laat echt progressie zien! De galop is echt zijn sterkste punt en in de eenvoudige wissels blijft hij ook mooi recht, maar de draf vind hij dan wel weer lastiger. Hij heeft een beetje hetzelfde karakter als Goldwyn; wilt echt voor je werken en zet altijd zijn oortjes naar voren. Vooral in de kür op muziek, dat vind hij echt geweldig! Alleen is het wel zo dat als hij er een keertje niet zo veel zin in heeft, hij niet makkelijk toegeeft’’, sluit Kyra af. 

Bekijk hier alle uitslagen van het NK.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: DigiShots