Jayda Vermeer en Purarazadivino's Yente (v. Jisse 433)
Jayda Vermeer en Purarazadivino's Yente (v. Jisse 433) Kathleen van Winden

Jayda Vermeer over regiokampioenschappen: ‘’Heel spannend tussen al die grote mensen’’

Dressuur

Op de Utrechtse kampioenschappen reed de twaalfjarige Jayda Vermeer de zevenjarige Friese merrie Purarazadivino’s Yente (v. Jisse 433) naar een tweede plaats. Tussen alle volwassenen behaalde de jonge amazone 67,00%, waardoor ze in april in de klasse B van start mag gaan op het NK.

Advertisement

Spannend

‘’Ik rij Yente nu ongeveer een half jaar’’, vertelt Jayda. ‘’Ik ken Tess de Weerdt, de eigenaresse van Yente, van onze vorige stal. Daar heeft zij Yente zelf helemaal ingereden en mocht ik al een keer op Yente stappen. Toen ze naar de stal ging waar ze nu staan, mocht ik Yente gaan rijden. Tess zei toen: ‘’Als je twaalf bent, dan mag je tussen de paarden gaan starten op wedstrijd’’. Dat vond ik natuurlijk super leuk! Ik vond het alleen best wel spannend, want ik ben natuurlijk best klein op zo’n groot paard en dan rijden er allemaal grote mensen mee, dat vond ik wel spannend!’’

‘’Ze is een eerlijk paard’’

‘’De proef ging echt super! Op het einde werd Yente een beetje moe, maar voor de rest konden we alles heel goed afwerken. De middendraf ging heel goed en ook de grote volte in galop en het halsstrekken waren mooi. Als ik via A-X-C binnen moet komen, moet ik er wel nog een beetje op letten dat ik recht blijf. Het rijden op de letters gaat meestal heel goed, maar soms ben ik net iets te vroeg of net iets te laat, dus dat vind ik ook nog wel moeilijk. Yente is echt heel rustig op wedstrijd. Ze vind het een en ander wel spannend, maar daar gaat ze heel goed mee om. Ze is een heel eerlijk paard en thuis loopt ze ook overal gewoon langs. Yente is echt zo’n lieve merrie!’’, vertelt Jayda. 

Talent

‘’Tess en haar vriendin, Dana van Lierop, zijn Jayda nu samen aan het coachen voor het NK, dus dat is super leuk. Zij zeiden al snel dat Jayda echt talent heeft en netjes kan zitten. Ze mag Yente daarom lekker doorstarten van Tess. Ze hebben zelfs al een winstpuntje gehaald in de L! Met Jayda’s eigen pony gaat ze nu ook M1 starten en ze heeft nog een driejarige hengst, Rex, waarmee ze langzaam verder gaat trainen voor de wedstrijden. Ze rijdt ook op de andere paarden van Tess, maar Yente is wel echt een toppertje. Het is natuurlijk echt een droom om met zo’n mooi zwart paard met mooi gangwerk op wedstrijd te mogen shinen! Tess en Dana helpen haar ook heel goed om met wedstrijddruk te leren omgaan en dat is heel belangrijk’’, zegt de moeder van Jayda, Talitha. 

Z1

‘’Mijn droom is om ooit Z te mogen starten. Hopelijk mag ik met Yente ooit een Z1 proef rijden, dat lijkt me heel vet! Tess rijdt al Z met haar, dus het talent heeft ze zeker!’’, sluit de ambitieuze amazone af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Kathleen van Winden