Afbeelding
Foto: Privébezit

Sharon Bastian: “Van Lichte Tour rijden hadden we nooit durven dromen!”

Dressuur

Afgelopen zaterdag reed Sharon Bastian in Nederweert haar Lichte Tour-debuut met haar veertienjarige Dinde RDS (v. Santano). Met 60,74% behaalde de combinatie de tiende plaats. 

Advertisement

Uit de hand gelopen

“Als kind zijnde reed ik altijd pony’s die anders naar de slacht zouden gaan. Mama wist altijd wel ergens een leuk pony’tje vandaan te halen voor weinig geld, maar dat waren ook wel pony’s met een geschiedenis. Ik ben begonnen op een shetlander waarmee ik uiteindelijk bij Roger Schulkens ben gaan lessen. Op de manege zeiden ze dat het leuk zou zijn als ik wedstrijden zou gaan starten en zo is de hobby een beetje uit de hand gelopen. Ik heb veel verschillende pony’s en paarden gereden, waarvan ik ontzettend veel geleerd heb. Van Fjorden en Tinkers, tot de wat hetere type pony’s en paarden. Ik heb ze allemaal uitgebracht op wedstrijd, maar het was eigenlijk nooit mijn doel om zo ver te komen in de dressuur’’, vertelt Sharon.

‘’Echt niet makkelijk’’

“Door de aankoop van onze andere merrie, Democracia RDS, zijn we zo’n elf jaar geleden in contact gekomen met Ronald en Dayna Stoop. Voor hen ben ik meerdere paarden gaan rijden en zo heb ik Dinde RDS ook onder het zadel gekregen. Uiteindelijk hebben we haar gekocht toen ze zeven jaar oud en nog erg jeugdig was. Ze was toen echt niet makkelijk. In de eerste maand dat ik haar had, ben ik er wel drie keer afgevallen. En op de eerste wedstrijden moesten we haar echt aan de longe losrijden! Geweldig als ik er nu aan terug denk!”, lacht Sharon.

Genoten

“Zaterdag reden we ons Lichte Tour-debuut. We hadden beide nog nooit Lichte Tour gestart, dus het was heel spannend en echt een mijlpaal! Tijdens het baan verkennen was Dinde heel rustig. Ik had ervoor gekozen wat langer los te rijden, zodat ik nog even in de baan kon stappen. Na een paar minuten zag ze een ‘bakkabouter’, maar daar liep ze gelukkig zo weer langs. Toen ik aan mijn proef begon, voelde ze echt super goed aan! We reden een mooie draftour, wat ook door de jury’s werd benoemd. In galop heeft ze altijd wel wat meer spanning. In die gang vindt ze de oefeningen het moeilijkst. Ik reed mijn eerste pirouette in de hoek van de bakkabouter en helaas schrok ze toen ik net uit mijn pirouette kwam, waardoor we twee flinke storingen kregen. Dit zorgde natuurlijk wel voor wat meer spanning en wat dure foutjes. Uiteindelijk kijk ik wel heel tevreden terug op onze eerste Prix St. Georges-proef en wat hebben we genoten! Nóg gelukkiger waren we met het winstpunt dat dit opleverde! Dat is toch wel dé bevestiging dat je echt Lichte Tour bent gestart!”

Aan de hulpen

‘’Dinde RDS is een echte dame, met heel veel looplust! Ze is echt de koningin van stal! Ik vind het zelf niet altijd even makkelijk om haar echt geconcentreerd aan de hulpen te krijgen zonder dat ik haar te heet maak. In draf hoef je er niet aan te zitten, ze loopt echt heerlijk vanzelf en reageert ze heerlijk op de kleine hulpen! In galop is het vaak vooral nog een beetje inhouden!’’

‘’Nooit durven dromen’’

“Het is niet altijd gemakkelijk met Dinde. Ik had nog nooit eerder zo’n talentvol paard gereden en heb ook echt even moeten zoeken en puzzelen om met haar overweg te kunnen. Romy Bemelmans heeft ons daarbij heel fijn geholpen! Van Lichte Tour rijden hadden we nooit durven dromen! Nu we dit gedaan hebben, wil ik vooral leuke wedstrijden rijden en genieten van wat we al bereikt hebben. Er zijn veel mensen die meer voor elkaar krijgen, maar er zijn ook genoeg mensen die door bad luck of te weinig kansen krijgen en alleen maar dromen van het moment met die slipjas! Nu wij lekker bezig zijn in de dressuur blijft Dinde natuurlijk niet ongezien, dus ik weet niet of ze voor altijd bij mij kan blijven. Zolang dat wel zo is zullen we daar uitgebreid van genieten!’’, sluit Sharon af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Privébezit