Gaby Triest en Alwin van de Draversdijk
Gaby Triest en Alwin van de Draversdijk Foto: Amy van Dijk

Gaby Triest: “Haflingers zijn ontzettend veelzijdig, dus wat mij betreft kunnen ze gewoon meelopen in de sport”

Dressuur

Gaby Triest brengt haar zesjarige haflingerruin Alwin van de Draversdijk uit in de klasse L1. Tot nu toe eindigde de combinatie bij vrijwel iedere wedstrijd in de top drie.

Advertisement

‘’Ik had meteen mijn keuze gemaakt’’

“Ik kocht Alwin in 2019, hij was toen drie jaar oud en echt nog een baby. Vóór Alwin had ik een Haflinger-merrie, Kitzbi-K van ‘t Kattenheye, en met haar reed ik ook wedstrijden, alleen is zij uiteindelijk afgekeurd als rijpaard. Ik ging kijken bij twee Haflingers, waarvan Alwin de tweede was. Die eerste Haflinger waarnaar ik ging kijken had meer potentie voor de sport, maar toen ik Alwin zag, was ik meteen verkocht. Hij was zo knuffelig en had zo’n lief hoofd waardoor ik eigenlijk meteen mijn keuze had gemaakt!”, vertelt Gaby.

Gevaarlijk

“Ik kocht Alwin met de intentie om de sport in te gaan, dus ik heb hem toen zelf verder opgeleid, maar dat ging niet altijd even makkelijk. Hij was heel erg gespannen, waardoor hij best gevaarlijk was, ook voor mij. Uiteindelijk besloot ik daarom om hem twee maanden ‘vrij’ te geven en ons volledig te richten op grondwerk. Daarna heb ik hem met de hulp van Deborah Groot-Van der Geest weer rustig opgepakt en dat ging eigenlijk heel erg goed! Hij pakte alles heel goed en snel op.”

Veelzijdig

“Ongeveer een jaar geleden reden we onze eerste wedstrijd in de B, waarbij we met drie winstpunten naar huis mochten! Zo heb ik de afgelopen tijd hier en daar een wedstrijdje gereden. We eindigden eigenlijk iedere keer wel bij de top drie en dat is wel heel leuk met een Haflinger tussen al die paarden. Je hoort natuurlijk wel eens dat daar een beetje op wordt neergekeken, maar ik heb tot nu toe alleen maar positief commentaar gehad! Haflingers zijn ontzettend veelzijdig, dus wat mij betreft kunnen ze gewoon meelopen in de sport.’’

PSSM

“Zo’n drie weken geleden reden we ons L1-debuut, waar we ook weer met de eerste plaats en twee winstpunten naar huis gingen. We moeten vooral nog werken aan de verruiming en ontspanning, maar dat heeft ook te maken met zijn ziekte: PSSM type 1.” Bij PSSM-1 kunnen de spierwaardes van een paard verhoogd zijn, vooral na inspanning. “Dit maakt dat hij erg ril en gespannen kan zijn, maar over het algemeen is Alwin heel lief op wedstrijd. Tijdens het losrijden is hij wel altijd een bommetje en heel erg sterk, maar eenmaal in de ring is hij super braaf en helemaal niet kijkerig!”

‘’Echt genieten’’

“Ik heb altijd een beetje de droom gehad om hem uit te brengen in het Z, maar het is natuurlijk afwachten of dat mogelijk gaat zijn met zijn PSSM. Verder wil ik gewoon veel van hem genieten. We gaan altijd één of twee keer per jaar op vakantie op de Veluwe, samen met een vriendin van mij en haar paard. Dat is echt altijd super leuk. Alwin kan dan écht genieten van de natuur en even ontspannen. En ik ook trouwens!’’, sluit Gaby af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Amy van Dijk