Nicky Oolderink en Giant (v. Charmeur)
Nicky Oolderink en Giant (v. Charmeur) Foto: ER Fotografie

Nicky Oolderink over Subtop-debuut: “Ik heb wel even een traantje weggepinkt, dat zeg ik eerlijk”

Dressuur

Afgelopen weekend reden Nicky Oolderink en haar elfjarige Giant (v. Charmeur) hun Subtop-debuut. Met 63,43% behaalden ze de tweede plaats in de klasse ZZ-Zwaar

Advertisement

Betere ruiter

“Ik kocht Giant toen hij vier jaar oud was. Ik ben toen één keer bij hem gaan kijken en was meteen verliefd. Vóór Giant reed ik wel andere paarden voor hun eigenaren, maar ik wilde toch graag weer een paardje voor mezelf. Met mijn vorige pony reed ik wel in het Z, maar dit niveau is toch wel een heel ander verhaal. Ik heb Giant helemaal zelf opgeleid en we zijn dus ook begonnen in de B. Ik heb daardoor ontzettend veel van hem kunnen leren en hij heeft mij echt een betere ruiter gemaakt”, vertelt Nicky.

Mijlpaal

Afgelopen weekend reed de combinatie hun Subtop-debuut. “Voor mijn debuut heb ik wel extra veel getraind. We waren al lang niet op concours geweest, maar in het ZZ-Licht liep Giant eigenlijk al naar hoge scores, dus we besloten gewoon een poging te wagen. Hoe hoger het niveau, hoe hoger de scores van Giant. Hij moet echt uitdaging hebben en is heel handig in de moeilijkere oefeningen. Voor mijn debuut heb ik mezelf wel even getrakteerd op nieuwe laarzen en een nieuw jasje, want dit was toch wel een mijlpaal. Ik was ontzettend zenuwachtig; ik heb er echt een paar nachten slecht van geslapen. Gelukkig heb ik wel hele fijne mensen om me heen.”

‘’Echt geweldig’’

“Dit was de eerste keer Subtop en de eerste keer dat ik de proef uit mijn hoofd ging rijden. In de proef voelde hij scherp, maar wel heel goed aan. Ik was ontzettend zenuwachtig voor de series en pirouettes, maar daar haalden we opeens zevens voor, dus dat was wel een hele fijne bevestiging! Er zaten nog wel wat foutjes in de proef, maar er waren vooral heel veel goede stukken. Ik had echt niet verwacht dat het de eerste keer meteen zo goed zou gaan. Toen ik mijn score zag, was dat wel echt een ontlading! Ik heb echt even een traantje weggepinkt, dat zeg ik eerlijk. Zo’n debuut is echt geweldig”, vertelt Nicky geëmotioneerd.

‘’Ontzettend gek op hem’’

“Giant is ontzettend lief en geeft een heel veilig gevoel. We kennen elkaar natuurlijk door en door na al die jaren. Hij is zo werkwillig dat hij soms zelf te veel zijn best doet en dat was nog wel eens lastig toen hij jonger was. Inmiddels kan ik daar wat beter mee omgaan. Hij heeft veel energie en is echt een powerhouse! Ik had hem eerst altijd op een pensionstal staan, maar toen ik ben gaan samenwonen met mijn vriend, is Giant meeverhuisd. Sindsdien staat hij aan huis en is het eigenlijk alleen maar beter gegaan. Het is echt fijn om het altijd om me heen te hebben! We hebben de afgelopen jaren heel hard gewerkt. De klik die wij nu hebben, was er niet altijd, maar de laatste jaren zijn we echt meer naar elkaar toe gegroeid en echt een team geworden. Dat is denk ik toch wel het mooiste van de sport! Ik ben echt ontzettend gek op hem!”

Ritme

“We moeten nu toch weer dat wedstrijdritme te pakken krijgen. Ik denk dat iedereen dat wel een beetje mist door Corona. De onderdelen zoals de series kunnen nog wat beter bevestigd worden, dus daar gaan we de komende tijd aan werken. Giant vindt de wissels heel leuk, dus soms maakt hij er uit enthousiasme wel eens eentje te veel in de training. Zijn gedragenheid en verzameling kunnen ook nog verbeterd worden. Op mijn protocol stond dat ik als amazone wel eens wat punten laat liggen, vooral in de afwerking. Maar dat komt vooral omdat ik zo gespannen was denk ik. Giant wil in ieder geval altijd heel hard voor me werken”, sluit Nicky af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: ER Fotografie