Daniëlle Heijkoop en Jolly Boy M
Daniëlle Heijkoop en Jolly Boy M Foto: Anifocus Fotografie

Daniëlle Heijkoop: “Zo’n paard gaat je steeds meer begrijpen, dat vind ik echt mooi aan de paardensport!”

Dressuur

Daniëlle Heijkoop heeft een paar succesvolle weekenden achter de rug met onder andere Jolly Boy M (v. GLOCK’S DREAM BOY N.O.P.). Niet alleen in Den Hoorn, maar ook in Bodegraven en Benningbroek deed de amazone goede zaken! 

Advertisement

Project

Afgelopen zondag reden Daniëlle en Jolly Boy M mee in de Prix St. Georges op de K&U-wedstrijd in Benningbroek, waar ze de eerste plaats op hun naam wisten te schrijven met 70,29%. “Ik heb Jolly Boy nu iets meer dan een half jaar. Het was in het begin even wennen en hij kon nog niet zo veel. Hij had op zich wel de kwaliteiten, want daar heb ik hem natuurlijk op gekocht, maar hij was nog heel groen. Ik merkte wel dat hij heel graag wilde, dus het was voor mij een heel leuk project! Hij komt steeds meer naar me toe en vindt het steeds leuker om te werken. Hij gaat alles meer begrijpen en ik heb daarom ook het gevoel dat hij het steeds leuker vindt. We groeien steeds meer naar elkaar toe!”

Steeds netter

“We zaten om 06.40 uur al in de auto, dus het was wel vroeg op de zondagochtend”, lacht Daniëlle. “Het liep ook nog een kwartier in, maar gelukkig waren we op tijd vertrokken. De proef ging eigenlijk heel goed. Dit was nu mijn vijfde wedstrijd met hem, waarvan de derde keer Prix St. Georges. Ik merk wel dat ik iedere proef steeds iets minder rommeltjes heb. Er zijn natuurlijk nog verbeterpunten, maar het wordt wel iedere keer steeds strakker. Hij draaft best groot, dus ik merk dat ik bij bijvoorbeeld de appuyementen gewoon rustig in moet sturen. In het begin was dat best slordig en het is nog niet perfect, maar ik merk wel dat het allemaal steeds netter wordt. Daar ben ik heel erg blij mee!”

‘’Ook met Fürst Jazz super blij’’

“Jolly Boy maakt mooie pirouettes en kan heel mooi draven. Hij heeft een mooie manier van bewegen en heeft een apart voorbeen, vind ik zelf. Hij blijft heel stabiel op één plek met zijn hoofd, waardoor hij ook een hele goede houding heeft. Dat zijn wel zijn hoogtepunten! Hij kan ook hele mooie wissels, maar daarin is hij soms nog iets te fanatiek, dus dat moet ik nog een beetje afstemmen. Vorige week reden we in Den Hoorn mee in de Prix St. Georges en daar werd hij tweede achter Fürst Jazz (v. Furst Romancier). Afgelopen vrijdag liep Fürst Jazz ook naar 72,35% in Bodegraven, dus dat is ook zeker het benoemen waard! Hij is nu twee keer mee geweest en heeft twee keer gewonnen, dus met hem ben ik ook echt super blij!”

Internationaal

“Met Jolly Boy had ik vorige week in Den Hoorn echt nog wel wat foutjes, maar dit weekend merkte ik daarin echt al veel verbetering. Ik had niet verwacht dat we zouden winnen, dus dat was wel echt heel leuk! Uiteindelijk wil ik hem ook internationaal mee gaan nemen, dus vandaar dat ik toch de K&U mee wilde rijden. Dan heb ik die scores al!”

‘’Waar ben ik aan begonnen?’’

“Onze eerste ZZ-Licht wedstrijd haalden we geloof ik 77%. Toen was hij opeens super heet. Thuis is hij ook wel leergierig en heet, maar op wedstrijd zet hij zich nog meer in. Dat was wel even moeilijk afstemmen, omdat je natuurlijk niet verwacht dat een paard opeens verandert op wedstrijd. In zijn geval wel in positieve zin hoor. We hebben elkaar inmiddels steeds beter leren begrijpen en ik ben heel blij met hem, maar er valt nog winst te behalen in het afstemmen. Die kleine slordigheden moeten er nog uit. Ik heb hem gekocht als een soort project. Hij is pas acht en had weinig ervaring, maar ik merk wel dat zo’n paard je toch steeds meer gaat begrijpen. Dat vind ik echt mooi aan de paardensport. In het begin dacht ik wel eens ‘Waar ben ik aan begonnen?’, omdat er miscommunicaties waren, maar nu ben ik echt blij dat ik dit paard heb! Ik ben met ze allemaal heel blij natuurlijk!”, sluit Daniëlle lachend af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Anifocus Fotografie