Dominique Beverdam en Stoeterij de Ros Hyltje
Dominique Beverdam en Stoeterij de Ros Hyltje Foto: Privébezit

Dominique Beverdam: “Het mooiste zou toch wel zijn om ooit met een slipjas de ring in te gaan”

Dressuur

Na twee jaar uit de ring te zijn geweest, ging Dominique Beverdam vorige week weer met haar elfjarige Friese hengst Stoeterij de Ros Hyltje (v. Stendert) van start in de klasse B in Ter Apel. Met 185,5 punten mocht de combinatie plaatsnemen op de derde plaats op het podium.

Advertisement

Zelf opgeleid

“We hebben Hyltje al sinds hij anderhalf jaar oud was en we hebben hem zelf opgeleid. Hij werd als driejarige aangespannen, zowel enkel- als dubbelspan. Daarna hebben we hem een jaar laten staan, om hem vervolgens klaar te maken voor de dressuur. Dat is allemaal heel goed gegaan en hij is altijd braaf geweest”, vertelt Dominique.

Hormonen

“Ik werd ooit gevraagd voor het meertallen dressuur, maar daar was hij wel even van onder de indruk; hij kende dat allemaal niet. Toch liep hij daar super braaf tussen alle merries. We hebben ook meegereden op de Drentse kampioenschappen, waar we wonnen, waardoor we ook naar het NK mochten. Ongeveer twee jaar geleden kreeg hij wat hengstenstreken, waardoor we hem een tijdje stil hebben moeten zetten. Hij had gewoon heel veel last van zijn hormonen.”

“Dan kun je niks meer”

“Hij ging opeens heel hard galopperen, plotseling stoppen en dan kwam hij omhoog. En dan kun je eigenlijk niks meer. We hebben toen nog overwogen om hem te laten castreren, maar we wilden hem toch eerst even wat tijd geven. Vorig jaar augustus hebben we hem weer rustig opgepakt en dat ging echt super goed, waardoor het castreren niet meer nodig was. Vorige week mocht hij voor het eerst dus weer mee op wedstrijd!”

“Verbazingwekkend goed”

“De proef ging echt verbazingwekkend goed! Ik had eigenlijk niet verwacht dat het zo zou gaan. Tijdens het losrijden was hij nog best moeilijk en sterk, waardoor ik dacht dat het niks zou worden. Eind goed al goed, en hij heeft heel goed zijn proef rondgelopen! Hij heeft drie goede gangen en er komt natuurlijk wel echt een paard binnenzetten als hij de ring in komt; hij heeft zijn looks wel mee zitten! Zijn aanleuning mag nog wat beter en conditioneel gezien moet hij nog verder groeien, maar ik ga ervan uit dat dat wel goed komt naarmate we hem verder opleiden. Daar heb ik alle vertrouwen in.”

Door het vuur

“Hyltje is een heel werkwillig en vriendelijk paard. We hebben zelf twee kindjes, waarvan de jongste zes is, en die springt er gewoon op. Hij is echt super braaf en begroet je altijd als je op stal komt. Het maakt voor hem niet uit of het weer of geen weer is, hij doet eigenlijk alles voor je. Hij gaat echt voor je door het vuur, of hij nu moe is of niet!”

Slipjas

“Ik wil wel proberen zo ver mogelijk te komen met hem, maar er staan er hier op stal nog een paar meer, dus dat wordt allemaal goed plannen”, lacht Dominique. “Het mooiste zou toch wel zijn om ooit met een slipjas de ring in te gaan. Of dat haalbaar is weet ik niet, maar dat zijn wel dromen die ik met hem ooit hoop waar te maken!”, sluit Dominique af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan  

Foto: Privébezit