Afbeelding
Foto: Fotografie van AnneMarie

Carla Rijnders over achtentwintigjarig familiepaard Merald: “Er wordt iedere dag nog met hem gewerkt”

Algemeen

Carla Rijnders bezit haar achtentwintigjarige Merald (v. Herald) al sinds hij drie is. In al die jaren is hij uitgegroeid tot een écht familiepaard. Nu rijdt zelfs Carla’s tienjarige kleindochter Izzy op hem. 

Advertisement

Veelzijdig familiepaard

“Mijn zwager heeft Merald gefokt en hij is bij ons gezin gekomen toen hij drie was”, steekt Carla van wal. “We hebben hem zelf opgeleid tot een heel veelzijdig familiepaard. Mijn tienjarige kleindochter Izzy is al de derde generatie die op hem rijdt! Mijn dochter heeft hem in de dressuur tot de L2 uitgebracht en een vriendin heeft hem tot de F20 gereden. Hij heeft zeven jaar geleden daarnaast aangespannen gelopen en we waren daarom ook lid van de Hoofdstad Aanspanning Amsterdam. Daar deed hij onder andere vaak mee aan evenementen, tochten door Amsterdam, de kastelentour en marathon.”

“Hij is nog in goede conditie”

“Ikzelf en mijn man hebben met hem meegedaan aan nationale carrouselwedstrijden. Ook aan onderlinge wedstrijden op de manege, zoals de pas de deux, deden we mee. Merald heeft vaker gesprongen met mijn dochter en ging zelfs mee op vakantie. Hoewel hij al 28 jaar oud is, werkt hij wel nog elke dag naast zijn vrije tijd op de weide. We denken zelf dat als we daarmee stoppen, dat het snel afgelopen is. Je merkt natuurlijk wel dat hij wat ouder begint te worden, maar hij is nog in goede conditie! Hij wordt nog elke dag gelongeerd, bereden of gewandeld. Mensen geloven vaak niet dat hij die leeftijd al heeft bereikt, omdat hij er nog zo goed uitziet. Hij glanst enorm, komt ieder jaar goed door zijn vacht en is heel erg mensgericht, waardoor hij die aandacht ook nog steeds leuk vindt.”

Tanden getrokken

“Hij is altijd heel erg gezond gebleven en we hebben weinig artsen bij hem gehad. Hij kreeg alleen een paar jaar geleden last van zijn tanden, waardoor al zijn tanden uiteindelijk getrokken moesten worden. Hij leek er in het begin niet zo veel last van te hebben, maar toen zijn tanden eenmaal getrokken waren, werd hij een stuk alerter en leek het wel alsof hij in zijn tweede jeugd belandde. Dat heeft hem toen toch wel heel erg goed gedaan. Zijn kiezen heeft hij nog, dus hij kan nog gewoon grazen op de wei.” 

“Ze krijgt alles voor elkaar met hem!”

“Iedere zondag komen mijn dochter en Izzy naar Merald toe, zodat Izzy op hem kan rijden. Dat is eigenlijk al zo sinds Izzy vijf is. Het is een klein meisje, maar ze krijgt alles voor elkaar met hem!”, lacht Carla. “Vooral het rijden zonder zadel vindt ze heel erg leuk, maar ze rijdt ook F dressuurproefjes en buitenritten. Op haar eigen manege, Manege de Steenen Kamer in Heerhugoward, waar ze sinds haar zevende lessen volgt, rijdt ze voltigelessen. Dus ook het knuffelen, spelen, staan en liggen op Merald doet ze heel erg graag!”

Als een jonge hengst

“Merald is een heel lief paard. Hij wordt nu wel wat rustiger door zijn leeftijd, maar in het verleden hebben we wel het nodige moeten doorstaan met hem! Hij was wel heftig toen. Hij kon heel erg fris zijn en had veel beweging nodig. Dat heeft hij altijd gekregen, want hij houdt heel erg van werken. Dat frisse heeft hij nu nog steeds. Als hij een tijdje niks heeft gedaan en het weer omslaat of het koud is, dan kan hij nog wel eens behoorlijk aan de kletter gaan en staat hij te briesen als een jonge hengst!”, sluit Carla lachend af. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan  

Foto: Fotografie van AnneMarie