Jolien Duijts en Den Östrik's Macho
Jolien Duijts en Den Östrik's Macho Foto: Privébezit

Hariëlla Duijts over debuut van dochter Jolien en zelfgefokte Den Östrik’s Macho: “Heel speciaal!”

Dressuur

Vorige week maakte de elfjarige Jolien Duijts haar wedstrijddebuut in de klasse DL1 met haar twaalfjarige ponyruin Den Östrik’s Macho (v. Good Looking). De talentvolle pony, die in het verleden al nationaal en internationaal succesvol was onder onder Evi van Rooij en Isa Hollands, is gefokt door de ouders van Jolien; Martijn en Hariëlla Duijts. 

Advertisement

Enthousiast

“We hebben Macho zelf gefokt met het oog op Jolien haar toekomst”, steekt Hariëlla van wal. “We hebben hem samen met een meisje dat altijd bij ons kwam rijden opgeleid tot Z2-niveau. Zij is met hem ook Brabants kampioen Z1 geworden. Daarna hebben we hem uitbesteed aan Evi van Rooij, omdat we dachten dat het een ideale leerpony zou zijn voor Jolien. Toen Evi verder wilde met haar eigen pony en de paarden, hebben we Macho naar huis gehaald. Een tijdje daarna is hij naar Isa Hollands gegaan. Sinds twee weken is hij nu weer terug bij ons, omdat Isa het te druk kreeg. Jolien was heel enthousiast en heeft hem op maandagavond meteen meegenomen naar de ponyclub!”

Perfecte leermeester

“We hebben Macho, ondanks veel interesse van anderen, altijd aangehouden voor Jolien. Het is wel heel speciaal om je dochter op een zelfgefokte pony te zien rijden! Hoewel hij pas net thuis was en Jolien pas één keer op hem gereden had, wilden toch graag met hem starten. Helaas had Jolien een longontsteking waardoor ze erg ziek was. Ze zei zelf ook al dat ze rustig aan wilde doen tijdens het losrijden, wat natuurlijk ook prima was, aangezien ze er pas voor de tweede keer op zat. Macho gaf haar wel een heel vertrouwd gevoel tijdens het losrijden. Daaraan kun je echt zien dat het een perfecte leermeester is! In de wedstrijdbaan wist Macho meteen dat er iets te gebeuren stond. Hij maakte zich een beetje extra mooi en loodste Jolien echt door de proef heen. Zij kon gewoon mooi stil zitten en Macho dacht enorm met haar mee!” Met 74,33% en een eerste plaats wist de kersverse combinatie hun debuut succesvol af te sluiten! 

“Ze voelden elkaar perfect aan”

“De harmonie tussen die twee viel in de proef heel erg op! De galop was heel gecontroleerd en ze kreeg zelfs een 9 voor het afgroeten! Ze voelden elkaar perfect aan. De eerste keer dat Jolien hem reed, waren er wel wat afstemmingsfoutjes, omdat hij zo veel meedenkt en zijn best doet. Zo sprong hij bijvoorbeeld perfecte eenvoudige wissels toen Jolien gewoon een overgang naar draf wilde maken”, lacht Hariëlla. “Het is heel leuk om te zien dat Macho zo gemotiveerd is om mee te denken! Hij is hartstikke braaf, maar er zit wel pit in. Hij is heel werkwillig en je zag echt aan hem dat hij het leuk vond!”

Ontwikkelen

“Ze zijn nu begonnen in de L1 en verder gaan we kijken waar het schip strandt. Het is echt een leerpony voor Jolien, dus ik ben heel benieuwd hoe ze zich samen gaan ontwikkelen! We hebben hier en daar nog wel wat meer pony’s uitbesteed, waaronder Coco van Sterre Slosser, dus ook na Macho is er vast nog een pony die goed bij Jolien past. Ze kan uit meerdere kiezen, dus ze heeft eigenlijk een beetje een luxeprobleem!”, sluit Hariëlla lachend af.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan 

Foto: Privébezit