Natascha Van der Stoop en Don Carlos. Foto: Jaimy Hofland
Natascha Van der Stoop en Don Carlos. Foto: Jaimy Hofland

“Van manegepaard naar Lichte Tour-paard, nooit durven te dromen!”

Dressuur

Natascha Van der Stoop kocht manegepaard Don Carlos nadat ze hem een paar maanden had geleast. En intussen start de combinatie in de Lichte Tour!

Advertisement

“Gedachten verzetten”

Van der Stoop vertelt: “Ik heb vroeger altijd op de manege gereden, maar uiteindelijk was ik daarmee gestopt. Toen ik 19 was, overleed mijn moeder aan kanker. Ik was zo intens verdrietig, het ging maar niet weg. Ik kreeg toen het advies om iets te gaan doen dat ik heel leuk vond, om mijn gedachten te verzetten. Dat werd paardrijden: ik stapte naar de dichtstbijzijnde manege en ging lessen.”

“Springen werd niks”

“Uiteindelijk ging ik daar een paard leasen. Na dat paard leaste ik Don Carlos. Dat klikte zo goed, dat ik hem na een paar maanden heb gekocht. Het was de bedoeling om te gaan springen, maar dat werkte niet zo goed. Don Carlos vond het maar niks, we stonden meer voor de hindernis dan dat we erover heen gingen. Dressuren vond hij dan wel weer heel leuk, en ik daardoor ook.”

“Goed naar jury geluisterd”

“We zijn gestart in de B, ik wist helemaal niks. Ik moest nog zoveel leren en natuurlijk liep niet altijd alles van een leien dakje. Maar uit teleurstellingen leer je ook, ik heb altijd goed naar het jurycommentaar geluisterd en deed daar dan ook wat mee. We trainden ook heel consequent. En nu zijn we in de Lichte Tour gestart, daar had ik nooit van durven te dromen!”

“Door moeilijkste tijd geholpen”

“Don Carlos is gewoon een heel lief en vrolijk paard, hij zet nooit een pas verkeerd. Elke training doet hij zijn uiterste best voor mij. Ik heb alles voor het eerst met hem gedaan: mijn eerste buitenrit, mijn eerste wissel, mijn eerste appuyement... Dat is best wel uniek! Maar het belangrijkste is dat hij me door de moeilijkste tijd van mijn leven heeft geholpen.”

“Allebei veel plezier”

“Ik volg sinds kort af en toe een clinic bij Francis Verbeek, en ik heb al heel veel van haar geleerd. Ik denk wel dat Don Carlos het potentieel heeft om het Grand Prix-niveau te halen. Hij heeft niet de ruimste gangen, maar hij is licht in de hand en heel voorwaarts. Zijn karakter is het grootste pluspunt, hij doet zijn zijn best. En vooral: hij heeft er heel veel plezier in, en ik ook. Zo hoort het!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. 

Foto: Jaimy Hofland