Daniëlle Heijkoop en Fürst Jazz ((v. Fürst Romancier). Foto: Equigeniek
Daniëlle Heijkoop en Fürst Jazz ((v. Fürst Romancier). Foto: Equigeniek

Daniëlle Heijkoop: “Fürst Jazz heeft alle kwaliteiten én de juiste instelling”

Dressuur

Grand Prix-amazone Daniëlle Heijkoop nam afgelopen weekend Fürst Jazz (v. Fürst Romancier) mee op wedstrijd. De achtjarige Fürst Jazz had tot dan nog geen wedstrijdervaring, maar heeft zijn vuurdoop met glans doorstaan. In het ZZ-Licht kreeg de combinatie mooie scores van 71,3% en 73%.

Advertisement

“Basiswerk en conditieopbouw”

Daniëlle Heijkoop vertelt aan Hoefslag: “Fürst staat nog geen twee maanden weer bij mij op stal, na bijna vijf maanden dekken op Hengstenstation Van Uytert. In die tijd heb ik hem niet gereden, ik kon niet steeds heen en weer rijden en heb ook een dochtertje van 7,5 maand oud. Het kwam dus eigenlijk wel goed uit zo. Hij heeft natuurlijk wel zijn beweging gekregen aan de longe. Ik heb de afgelopen twee maanden dus rustig opgebouwd. We hebben vooral basiswerk gedaan en aan zijn conditie gewerkt. Paarden zijn natuurlijk slim, ze vergeten niet wat je ze hebt aangeleerd.”

“Mooi begin”

“Vorig jaar heb ik hem een paar maanden gereden en daarop heb ik nu dus doorgewerkt. Maar uiteindelijk moest hij wel wedstrijdervaring gaan opdoen. Ik had een heel klein wedstrijdje in de buurt uitgezocht, dat vond ik wel een mooi begin. Ik was best tevreden over onze prestatie. Er zaten natuurlijk nog rommeltjes in de proef, we kregen wat vijfjes die zeker zevens of achten kunnen worden. Fürst is een sensibel paard met een klein hartje, hij is bang om iets verkeerds te doen. Maar op vreemd terrein was hij helemaal niet kijkerig. Ik wil hem nu dan ook geen opbouwen naar grotere wedstrijden en subtop gaan rijden.”

“Pittige ZZ-Licht-proefjes”

“Mijn focus met Fürst ligt nu op het ZZ-Licht en het ZZ-Zwaar, dus ik doe geen Grand Prix-oefeningen met hem. Hij heeft wel heel veel talent voor het Grand Prix-werk. Hij gaat dat ook gewoon doen, dat gevoel heeft hij me al gegeven. Ik vind het nu alleen het belangrijkste dat Fürst zich ook op vreemd terrein leert te ontspannen en mij gaat vertrouwen. Uiteindelijk is hij ook pas acht jaar oud, het gaat nu al vrij snel vind ik. Fürst heeft alle kwaliteiten en de juiste instelling, de rest volgt dan wel. Komend weekend rijden we geen wedstrijd, de week daarna opnieuw wedstrijdje in de buurt. Daarna zien we wel of we nog een keer ZZ-Licht starten, of toch ZZ-Zwaar. De ZZ-Licht-proefjes zijn ook best pittig, ik vind een Lichte Tour-proef makkelijker om te rijden!

“Focus op de jongere paarden”

“Mijn Grand Prix-paard Damirez (v. Sandro Hit) heb ik momenteel op een laag pitje staan. Het doel is om hem in november opnieuw te starten, maar er zijn ook gewoon niet zoveel GP-wedstrijden nu.”

“Ik geef nu ook de voorkeur aan de jongere paarden, dat vind ik belangrijk. Jupiter (v. Apache) is nu zeven jaar oud. Die heb ik al in de Lichte Tour gestart en dat ging heel goed. Met hem wil ik dit jaar proberen mee te doen aan de selecties voor Jumping Amsterdam. Jolly Boy, een zevenjarige zoon van Dreamboy, start ik binnenkort in het ZZ-Licht. Hij heeft ook geen wedstrijdervaring, dus het is even afwachten wat dat geeft. Er staan ook nog twee vierjarige zonen van Toto Jr op stal, die ik rijd in de jongepaardencompetities. Met een daarvan won ik afgelopen zomer een voorselectie van de Pavo Cup. Het plan is om hen volgend jaar allebei opnieuw in de Pavo Cup en de WK-selecties te starten.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto:  Equigeniek