Simon Missiaen - Vradin
World Equestrian Festival, CHIO Aachen 2013
© DigiShots
Simon Missiaen - Vradin World Equestrian Festival, CHIO Aachen 2013 © DigiShots DigiShots

Cyriel Niessen: “We hadden wel hoge verwachtingen, maar dit overtreft alles!”

Dressuur

Op donderdag 16 december vond de IBOP dressuur voor regio Noord-Brabant plaats in de Mortel. Roger Schulkens behaalde hier samen met de tienjarige Krack C-merrie Latina M een fenomenale score van 90 punten! Eigenaar Cyriel Niessen vertelt over de merrie en haar mooie prestatie. 

Advertisement

Aanschaf

“Wij hebben Latina nog niet zo heel lang. Afgelopen mei hebben wij de merrie gekocht. We waren op zoek naar een nieuw paard voor mijn vrouw. In de loop der jaren is het rijden bij haar een beetje naar de achtergrond verschoven, maar nu wilde zij het graag weer gaan oppakken. Via instructeur Roger Schulkens kwam Latina M op ons pad. Wij hebben bewust gekozen voor een wat ouder paard. Direct na de eerste keer rijden, wist mijn vrouw al dat dit haar paard werd. Het gevoel was meteen goed!”, vertelt Cyriel enthousiast.

Thuiskeuring

Cyriel vervolgt: “Al snel na de aankoop hebben wij een thuiskeuring gedaan en haar laten prokken, omdat we affiniteit hebben met de fokkerij. De punten waren voldoende, maar wel krap aan. Ze liet zich hierbij ook niet heel goed zien en de voorbereiding was niet optimaal, omdat de inspecteur een stuk eerder aanwezig was dan gepland. Wij vonden allemaal dat zij veel meer verdiende dan bij de thuiskeuring, dus toen hebben we haar voorgesteld in de IBOP.”

Hoge verwachtingen

Tijdens de IBOP in de Mortel behaalde Latina M een 9,5 voor de draf, de souplesse én voor de rijdbaarheid. Dat is natuurlijk niet zo maar een score. Cyriel vertelt erover: “Wij hadden hoge verwachtingen, maar dit overtreft alles! We zijn super blij met haar. De merrie loopt namelijk enorm gedragen. Ze wil enorm graag werken en toont veel inzet. Ze heeft heel veel aanleg van haarzelf. In de training hebben wij ook al de passage en piaffe meegenomen. Dat gaat haar heel gemakkelijk af. Gewoon een stukje draven op het harde tijdens de thuiskeuring presenteert natuurlijk niet zo goed als wanneer je er op zit en haar secuurder voor kunt stellen.”

Toekomst

De toekomst ziet er veelbetekenend uit voor de merrie: “Zo’n zes weken geleden hebben wij ICSI gedaan en dat heeft twee embryo’s opgeleverd. Het is allemaal nog onzeker natuurlijk, maar wij willen dat wel graag gaan proberen. Daarnaast wordt zij nu in de sport uitgebracht op ZZ-licht niveau door Roger. We willen haar zo mooi mogelijk op papier krijgen, want dat verdient zij echt. Nu rijdt mijn vrouw haar zo’n drie keer in de week en Roger doet de rest van de trainingen plus de wedstrijden. Dat is volgens ons een mooie balans tussen ontspanning en een professionele ruiter. Misschien kan in de toekomst één van onze twee jonge dochters haar gaan rijden, maar dat weten we allemaal nog niet. We hebben er in ieder geval zelf veel plezier aan!”, vertelt Cyriel. 

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan Foto: Digishots