Pricilla Dekker met Minette.
Pricilla Dekker met Minette. Foto: Emma Emerelle

Pricilla Dekker: “Aan het begin hadden we oorlog, nu rijden we zonder enkele vorm van dwang”

Algemeen

Afgelopen week ging er een video van Pricilla Dekker en haar 27-jarige merrie Minette (v. Bergerac) viraal op Instagram. De combinatie galoppeert daarin met enkel een neckrope om door de Soesterduinen. Iets waar Pricilla ook voor staat: met veel plezier en zonder dwang paardrijden.

Advertisement

Toffe samenwerking

“Je zou echt niet aan Minette afzien dat ze al 27 jaar is”, begint Pricilla te vertellen. “In de viral video is ze dat ook al en dat zou je echt niet verwachten. De reel is heel toevallig tot stand gekomen. Er kwam op Instagram een bericht voorbij van Emma Emerelle, een Nederlandse paardenfotografe die ook veel met reels doet. Zij was voor een reel op zoek naar iemand die zonder dwang over de Soesterduinen kon galopperen. Daar voelden wij ons natuurlijk voor geroepen. Ik ben zo dankbaar voor de video, hij is echt gaaf geworden. Ondertussen krijg ik iedere minuut wel een melding van Instagram omdat iemand het geliket heeft. Dat is echt bizar!”

Flinke overgang

Over haar merrie vertelt Pricilla: “Minette is ondertussen al tien jaar bij mij en ik heb haar van mijn ouders gekregen toen ik elf jaar was. In het begin was het dikke oorlog tussen ons. Ik kwam van mijn shetlander af en ging naar haar toe. Ze is maar 1.58m, maar voor mij was het een flinke overgang. Aan het begin had ze een zadel dat niet goed lag. Daar kwamen we pas later achter. Elke keer dat we in de bak reden, was ze aan het bokken en aan het staken. Dat is super logisch, maar toen hadden we nog geen idee. Ik raakte best wel het plezier in het rijden kwijt.”

Andere manier

“Daarom ben ik het op een andere manier gaan doen. Ik ben met haar gaan wandelen en na een tijdje ging ik er zonder zadel op. Even later was ik zonder zadel en hoofdstel rondjes door de bak aan het hobbelen. Het rijden in vrijheid begon dus tien jaar geleden al”, lacht ze. “De manege-eigenaar heeft het toen verboden, want hij vond het te gevaarlijk. Dat is wel super grappig als je er nu op terugkijkt. We zijn vaak van stal veranderd, want steeds werd het zo aangepast dat we het niet meer goed genoeg vonden. Sinds 3 jaar hebben we nu ons eigen plekje met een weiland en een stal. We doen het op onze eigen manier en hebben een Paddock Paradise met poel en heuvel gebouwd.”

Gekke dingen gedaan

Hoe ouder Pricilla werd, hoe beter het rijden ging. “Ik heb met Minette gesprongen tot het L, maar ik had niet de ambitie om veel hoger te gaan. Wel heb ik in haar jongere jaren 1.55m gesprongen in de bak. We hebben ook wel eens hele gekke dingen uitgevroten, het ging echt om lol met je knol. Het neckrope rijden zijn we tussendoor blijven doen. Twee jaar gelden ben ik een opleiding bij de TAKT Academy gaan doen. Ik wilde leren hoe ik een ouder paard correct kon onderhouden. Er ging een wereld voor ons open en Minette heeft het super gedaan tijdens het opleidingstraject.”

Shetlander en Fjord

Minette staat in de wei met de shetlander waarmee het voor Pricilla allemaal begon. “Hij loopt er nog steeds bij en is inmiddels ongeveer 35. Mijn moeder heeft Plukkie gekocht toen ik drie was en toen was hij één bol haar. Eigenlijk heet hij Misty, maar vanwege zijn lange haar hebben we hem Plukkie genoemd en is het altijd Plukkie gebleven. Hij is met pensioen en hobbelt er nog lekker bij. Daarnaast heeft mijn moeder 15,5 jaar geleden een witte Fjord uit Duitsland gehaald. Bisco was de tweede witte Fjord in Nederland, dus dat is ook heel bijzonder. Hem rijd ik nu bij. Mijn moeder heeft veel met hem buiten gereden en ik kijk nu of hij dressuurmatig ook nog wat leuks kan.”


Plukkie en Bisco - Ti Sento Shots

Opgevangen paard

Sinds dit voorjaar hebben de drie paarden nog een vriend bij. “We hebben een Spaans paard opgevangen. Hij was door een handelaar gekocht en uit Spanje gehaald. De handelaar had een hersenbloeding gekregen, dus Isidro moest met spoed weg. Vrienden van ons hebben hem opgevangen in een koeienstal en vroegen mij of hij niet wat voor mij was. Ik vond eigenlijk dat ik met drie paarden al genoeg had, maar ben toch gaan kijken en was natuurlijk gelijk verkocht. Isidro is een cremello ruin van 1.71m. Hij is super groot en knap, maar was toen hij hier kwam nog graatmager. Hij had een beetje liefde en een heleboel eten nodig, maar gelukkig vermaakt hij zich nu helemaal super.”

Fysiek niet in orde

Helaas kwam ze erachter dat Isidro nogal wat lichamelijke problemen heeft. “Waarschijnlijk is hij als jong paard een keer over de kop gevlogen. Spaanse paarden hebben vaak wel trauma’s, maar bij hem kon ik er wel fijn doorheen werken. Naast mijn opleiding bij de TAKT Academy heb ik ook de opleiding Paard & Gedrag bij Annemarie van der Toorn gedaan. Hij zou mijn toekomstpaard worden, maar helaas bleek dat hij fysiek kapot is. Hij heeft artrose op zijn SI-gewricht, spat en cystes. En dat terwijl hij net zes is geworden, super sneu. Hij heeft echt een gouden karakter. Zoiets gun je geen enkel paard, maar hem al helemaal niet. Ik ben hem nu rustig aan het revalideren en we gaan kijken hoever hij komt en wat hij aankan. Hij mag hier in ieder geval voor altijd blijven, wat er ook gebeurt.”


Pricilla Dekker met  - Foto: Lione Bakker Photography

Andere manier

Pricilla heeft ook een missie. “Ik wil aan de paardenwereld laten zien dat het anders kan en ook anders moet. We hoeven niet allemaal aan zware bitten te trekken. Als ik hoor dat de gemiddelde leeftijd van een sportpaard 8 jaar is, dan vind ik dat dit gewoon niet kan. Isidro was eigenlijk mijn toekomstpaard om te laten zien dat het anders kan, zonder dwang, maar helaas gaat dat niet door. Wat ik in ieder geval via onder andere mijn Instagram wil laten zien, is dat we op een andere manier met paarden om kunnen gaan. Ook train ik steeds meer paarden van anderen en hoop ik in de toekomst lessen te kunnen geven. Wat ik in de toekomst graag zou willen doen, is een eigen stal met trainingspaarden runnen. Daar ga ik nu hard voor werken!”

Bekijk hier de virale video van Pricilla en Minette, gemaakt door Emma Emerelle.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Emma Emerelle, Ti Sento Shots, Lione Bakker Photography

Pricilla Dekker met Isidro.
Plukkie en Bisco.