Jean Rene Luijmes - Aswin
Aachen Dressage Days 2018
© DigiShots
Jean Rene Luijmes - Aswin Aachen Dressage Days 2018 © DigiShots DigiShots

Jean-René Luijmes trekt Aswin terug uit sport: “Alle momenten met hem waren speciaal”

Dressuur

Grand Prix-ruiter Jean-René Luijmes laat weten dat hij zijn Grand Prix-paard Aswin (v. Sandreo) terugtrekt uit de wedstrijdsport. De ruin mag van zijn pensioen genieten. “Aswin was echt mijn reclamepaardje. We hebben aan iedereen laten zien dat je ook zo ver kan komen met huis-, tuin- en keukenmiddelen”, stelt hij.

Advertisement

Blessures

Aswin kreeg begin dit jaar te kampen met een blessure. Toen hij daar bovenop was, kwam er nog een andere blessure overheen. “Het heeft vijf maanden geduurd voordat hij daar weer bovenop kwam”, vertelt Jean-René. “We mochten het heel rustig aan weer oppakken, maar kwamen er al snel achter dat het op dat moment nog te veel was. We hebben daarom besloten om hem in ieder geval een half jaar vakantie te geven. Hij staat nu elke dag op het land en gaat ‘s avonds weer met de rest mee naar binnen. Volgend jaar kijken we weer hoe hij erbij staat. Hij is nu zestien en dan dus zeventien. Wie weet kunnen we weer aan de bak, maar om een zeventienjarig paard weer opnieuw naar de Grand Prix te rijden vind ik teveel gevraagd.”

Gigantische tijd

“We hopen nu dat hij volgend jaar op een recreatieve manier opgepakt kan worden en dat hij misschien als leermeester kan fungeren voor een jonge ruiter of amazone. Het is afwachten in hoeverre dat haalbaar is. We geven hem de tijd en letten goed op wat hij in het land doet. Tot nu toe gaat dat super goed en dat is heel erg fijn. Ik ben Aswin gaan starten toen hij vijf was en ik heb een gigantische tijd met hem gehad. We hebben super gave dingen meegemaakt. Het zou het mooiste zijn geweest als we nog een paar jaar konden rijden en daarna zelf konden besluiten wanneer hij met pensioen ging, maar het is niet anders.”

Veel hoogtepunten

Wat waren voor Jean-René de hoogtepunten uit hun sportcarrière? “Eigenlijk heb ik niet één hoogtepunt. Vanaf het moment dat hij als vijfjarige derde werd in de Subli Cup was hij al uniek. Ik heb dan ook veel hoogtepunten. Het was gaaf dat we al met het team mee mochten naar Hickstead toen we nog geen jaar Grand Prix reden. We werden met het team tweede in de Nations Cup en we waren in de kür de beste Nederlanders met een tweede plaats. Ook zijn we twee keer naar Wiesbaden geweest en hebben we veel andere mooie Duitse concoursen gezien. Ten slotte reden we ook meerdere keren het NK. Eigenlijk vond ik alle momenten met Aswin speciaal”, stelt hij.

‘Gewone ruiter’ in de Grand Prix

De ruiter leidde Aswin zelf op van de L2 tot aan de internationale Grand Prix. “Aswin is echt mijn reclamepaard. We hebben aan iedereen laten zien dat je ook zo ver kan komen met huis-, tuin- en keukenmiddelen. Ik heb niet veel meer middelen dan de doorsnee ruiter, en ik ben ook in de internationale Grand Prix gekomen. Natuurlijk moet je geluk en doorzettingsvermogen hebben en moet je tegen afgunst kunnen. Je zit niet gelijk op de eerste rij. Maar het is niet onmogelijk. Ik ben de eigenaren van Aswin heel dankbaar dat ze dit avontuur samen met mij aan wilden gaan. Ze hebben altijd voor Aswin en mij gekozen en ons de kans gegund. Dat waardeer ik ontzettend.”

Tijd, energie en liefde

Jean-René zit in ieder geval niet stil nu Aswin met pensioen is. “Ik heb nu drie paarden in het ZZ-Licht lopen. De meesten zijn voor de verkoop. Ook rijd ik een Gelderse dekhengst in de hengstencompetities. Die mag ik opleiden tot waar we komen. Het lijkt me leuk om meer paarden voor eigenaren op te leiden tot en met de internationale Grand Prix. Voor nu rijd ik de paarden die hier staan tot hoe ver we kunnen komen. Eén van die paarden is een aparte, hij is als jong paard best wel overvraagd, waardoor zijn stoppen waren doorgeslagen. Veel mensen hebben me voor gek verklaard, maar ik heb geleerd om nooit op te geven. Als je er de tijd, energie en vooral liefde in stopt, dan kun je heel ver komen.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: DigiShots