Anne-Liza Makkinga met Anfield Road Z.
Anne-Liza Makkinga met Anfield Road Z. Privébezit

Anne-Liza Makkinga: “Het leek alsof Anfield Road Z het al jaren deed”

Springen

Na haar topsportcarrière besloot Anne-Liza Makkinga met haar twee topmerries Waikiki (v. Lovis Corinth) en Cacharelle (v. Chacco Blue) te gaan fokken. Vandaag kwam ze met haar allereerste eigen fokproduct de ring in. Ze stuurde Anfield Road Z (v. Action Pur Z) foutloos zijn eerste oefenparcours rond.

Advertisement

Door het vuur

“Toen beide merries nog in de topsport liepen wist ik al dat ik ze niet zou willen verkopen. Met name Waikiki, waarmee ik in het Nederlandse team heb gezeten, heeft een hele hoge emotionele waarde. Met Cacharelle heb ik ook ontzettend veel op 1.45m-niveau gewonnen, waaronder de Queens Cup in Mechelen. Het zijn allebei merries die echt voor je door het vuur gaan. Als je iets met de fokkerij wil, dan zijn deze merries perfect om mee te beginnen. Daarnaast heeft Cacharelle Chacco Blue als vader en dat is commercieel gezien ook interessant bloed.”

Topsport of opleiding?

Op het moment dat Anne-Liza besloot om haar paarden in te zetten voor de fokkerij, waren ze nog topfit en kerngezond. “Ik wist dat als ik wat wilde met de fokkerij, ik het op dat moment moest doen. Voor mij is mijn tijd in de topsport een hele kostbare herinnering, maar in vind het opleiden van jonge paarden minstens zo leuk. Ik merkte dat ik het altijd van huis zijn op een gegeven moment niet zo heel leuk meer vond. Daarom besloot ik de merries in te zetten voor de fokkerij.”

Krachtige hengst

Vier jaar geleden werd Anfield Road Z als haar eerste zelfgefokte veulen geboren. “Zijn vader Action Pur Z heb ik nooit live gezien, maar mijn ex-partner Frederik de Backer zei dat hij goed op mijn merrie zou passen. Daar ben ik hem in gevolgd. Ik heb video’s van de hengst bekeken en die spraken mij heel erg aan. Het is een hele krachtige hengst en niet te groot. Omdat de merrie zelf 1.78m is dacht ik zat het goed paste. Maar ik moet eerlijk toegeven: Cacharelle drukt heel erg haar stempel op haar veulens. Haar nakomelingen lijken echt op hun moeder, qua uiterlijk en karakter.”

Makkelijk

“Vandaag liep haar zoon Anfield Road zijn allereerste officiële BB-ronde op een concours. Dat ging super. Hij liep foutloos de baan rond alsof hij het al jaren deed. Dat is echt genieten, ik ben helemaal verliefd op het dier. Anfield Road is een ongelooflijke meewerker. Ik vind het bijzonder hoeveel atletisch vermogen en balans hij heeft, vooal omdat hij al rond de 1.80m groot is. Hij loopt echt altijd op zijn eigen benen, landt goed en denkt mee. En als hij anders landt, dan valt een changement er gewoon in. Hij kan zijn lijf goed gebruiken en dat vind ik heel bijzonder voor een paard dat zo jong en groot is. Daarnaast heeft hij veel vermogen en is hij heel slim.”

Stempel van de merrie

“Anfield Road heeft een jongere broer van drie. Hij is van Conthargos en was als veulen Nederlands Kampioen bij de hengsten van Zangersheide. Hij is tijdens de Quality Auction verkocht naar Oostenrijk. Ik ben heel erg benieuwd wat hij in de toekomst gaat doen. Het jaar daarop gaf Cacharelle een tweeling en ik heb nog een jaarling staan. De jaarling is een kopie van Anfield Road. In het lijf zijn ze echt helemaal hetzelfde. Daaruit blijkt ook weer dat de merrie echt haar stempel op haar veulens drukt.”

Zie ook: Anne-Liza Makkinga: ‘Ik dacht dat ik alles kwijt was’

Goede ruiters

Wat zijn haar doelen voor de fokkerij? “Ik fok er ieder jaar een veulentje bij en zie vanzelf hoe het gaat. Het is leuk om ieder jaar wat paarden uit de eigen fokkerij aan te rijden. Het uiteindelijke doel is dan ook wel weer verkoop, zodat ze bij goede ruiters terecht komen die er verder mee de sport in gaan. Gezien Anfield Road zo groot is, ben ik van plan om hem nog een paar keer op concours te rijden. Als hij dat zo simpel doet als vandaag, dan mag hij ook weer lekker een tijdje de wei in. Het doel is om hem op een rustige manier op te leiden. Hij mag de tijd hebben om zich te ontwikkelen. Dan zien we wel hoe lang hij blijft.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit Anne-Liza Makkinga