Nina van Bakel met Hennessy Tika.
Nina van Bakel met Hennessy Tika. Foto: Irene Visch Fotografie

Nina van Bakel: “Ik wil gewoon goed en fijn kunnen rijden en plezier hebben”

Dressuur

Na haar ponytijd was het een beetje stil rond Nina van Bakel, maar ze maakte zaterdag met 68% in het Z2 een mooie comeback met Hennessy Tika (v. Jazz). “In het begin wist ik niet zeker of het goed zou gaan, maar nu hopen we binnenkort ons Junioren-debuut te maken”, vertelt ze.

Advertisement

Even niets meer

“Mijn pony heb ik nog steeds”, steekt de vrolijke amazone van wal. “Daarna heb ik een jong paard thuis gekregen waarmee ik zelf ging rijden. Zij kreeg op een gegeven moment een veulentje. Om te bevallen ging ze naar een andere stal toe. Toen had ik even helemaal niets meer om te rijden. Helaas overleed haar veulen binnen een week na de geboorte. Dat was echt heel erg sneu. Daarna kwam ze naar huis en hebben we rustig aan de training weer opgepakt.”

Onwennig

“Toen zij thuiskwam had ik Hennessy net een paar weekjes. Dat ging alleen nog niet helemaal goed. Ik vroeg me echt af wat het ging worden. Hennessy is een Jazz, een échte Jazz. Ze is zo’n spook en vindt alles spannend. Ze is bij haar oude eigenaar geboren en daar nooit weggeweest. Toen ze bij mij kwam wist ze niet waar ze was. Daardoor zat ze niet zo lekker in haar vel. Hennessy moest echt aan mij wennen en ik aan haar. Mijn pony was soms wel heet, maar nooit schrikkerig. Ik moest er heel erg aan wennen dat ik altijd moest opletten en niet kon zitten slapen op mijn paard.”

Niet gemeen

Toch probeerde Nina het een paar keer op wedstrijd. “Helaas was ze zo gespannen dat het gewoon niet werkte. Daarom zijn we een tijdje thuis blijven trainen. Het was een kwestie van tijd en elkaar leren kennen waardoor het uiteindelijk beter ging. Ze blijft dingen spannend vinden, maar ik ben het nu gewend en kan erop inspelen. Toch zou Hennessy nooit gemeen doen. Ze is heel erg lief en eerlijk, eigenlijk is ze wel echt goud.”

Steeds beter

Vorige week ging de combinatie voor het eerst in een lange tijd weer op wedstrijd. “Daar was gelijk al een hele verbetering. Toen we zaterdag weer gingen was het ook alweer beter dan de vorige keer. We zijn nu veel beter een combinatie. Hennessy is echt geen automaatje, je moet haar wel vertellen wat ze moet doen, anders gaat ze zelf dingen verzinnen. Maar alsnog ben ik echt super blij met dit paard.”

Spookje gespot

Hoewel de merrie nog wel wat fris was zaterdag, was het gevoel goed. “Eerst dacht ik: ‘Waar is mijn rem?’. Maar gelukkig bleef ze rustig en schrok ze niet overal van. De drafstukken gingen goed en ik denk dat de galop het beste was vandaag. Voor de stap en galop kregen we een acht en voor de draf een zeven. Ze zag bij de keertwending even een spookje, maar verder ging de hele proef eigenlijk wel heel erg goed.”

Iets te enthousiast

De amazone sleutelt de komende tijd nog even door. “We zijn nu vooral bezig met haar op de achterhand houden. Ze heeft soms een beetje de neiging om op de voorhand te gaan en dan ben ik er nog niet snel genoeg bij. Soms is ze in de wissels ook nog wat enthousiast en gaat ze al wisselen voordat het de bedoeling is. Verder gaat alles eigenlijk goed. We gaan nu de Juniorenproeven oefenen en uit ons hoofd leren.”

Junioren en ZZ-Licht

“De Z2-proef kennen we nu heel goed, maar de Junioren-proef hebben we nog nooit gereden. Ik wil over een paar weken graag Junioren gaan starten en dan hoop ik op goede scores. Dan kunnen we misschien op kaderwedstrijden de punten halen om internationaal te starten. Dat wil ik graag dit jaar en volgend jaar nog doen bij de Junioren. Ik zou heel blij zijn als ze op internationaal concours ontspannen en makkelijk door de ring heen gaat. Ik hoef echt niet per sé in het kader, ik wil gewoon goed en fijn kunnen rijden en plezier met haar kunnen hebben. Ook zijn we nu de punten aan het halen voor het ZZ-licht. Ze is heel goed in de pirouettes, dus ik denk dat we daarin nog hogere punten kunnen behalen.”

Echte diva

Tot slot: wat vindt Nina nou het allerleukst aan Hennessy Tika? “Dat ze echt een diva is. Als je tegen haar zegt dat ze knap is, dan kijkt ze je aan alsof ze zegt: ‘dat weet ik’. Dat weet ze echt! Ze is een held op sokjes, maar doet het toch allemaal wel braaf. Ik vind haar zo geweldig en ze weet zelf ook dat ze zo leuk is.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Irene Visch Fotografie