Britt de Bever met Ferrari.
Britt de Bever met Ferrari. Foto: Kathleen van Winden

Britt de Bever: “Ferrari zal altijd een apart randje blijven houden”

Dressuur

Na een aantal jaar niet gestart te zijn won Britt de Bever samen met haar pony Ferrari het ZZ-Licht in Dongen. Ze reed al eerder Lichte Tour met de ruin, maar omdat ze wat wedstrijdroutine misten zijn ze weer begonnen in een lagere klasse. “Hopelijk kunnen we nu weer terug naar de Lichte Tour, maar alleen wanneer het beter is dan toen we er in 2016 reden”, stelt ze.

Advertisement

Dispensatie

Afgelopen weekend startte Britt haar pony op zaterdag en zondag. “Zaterdag ging hij nog een beetje op hol, Ferrari kan soms nog een beetje scherp zijn. Zondag ging het al beter. Zaterdag hebben we één proef gewonnen en zondag won hij twee proeven. We hadden één proef net onder de 65% en een proef over de 65%. Ik hoop dat we binnenkort ZZ-Zwaar gaan starten en weer richting de Lichte Tour gaan, waar we waren gebleven. Ergens is het jammer dat we het weer opnieuw moeten doen, maar daar heb ik zelf voor gekozen. Omdat we zo lang niet op wedstrijd waren geweest heb ik namelijk dispensatie aangevraagd.”

Paar jaar tussenuit geweest

De combinatie kwam door verschillende redenen een lange tijd niet aan de start. “Ferrari is in 2016 verkocht geweest. Helaas ging het niet goed bij de mensen waar hij naartoe verkocht was. Hij is best wel eenkennig en wat bijzonder. Dat is voor mij absoluut geen probleem, omdat ik hem door en door kan. Voor anderen is hij op het eerste gezicht super braaf. Het lijkt allemaal zo gemakkelijk, maar hij zal altijd een apart randje blijven houden. Nadat ik hem terug had gekocht zijn we in 2019 een keer ZZ-Licht gestart, maar vrij snel daarna raakte ik zwanger van mijn eerste kindje. Toen ik in mei 2020 eindelijk weer een beetje op weg was met rijden, werd ik weer zwanger. Nu ben ik drie maanden geleden bevallen van mijn tweede kindje en ga ik weer met Ferrari op pad.”

Gelukkig teruggekocht

“Ik heb Ferrari gekocht toen ik ongeveer 15 jaar oud was. Ik ben met hem in de B begonnen bij de pony’s en ik had zo’n klik met hem dat ik niet meer wilde stoppen. In 2012 wonnen we het NK Pony’s in de M1 en daarna zijn we bij de paarden gaan rijden. Daar liep hij altijd super goed mee. In 2016 zijn we subtop gaan rijden en in oktober 2016 is hij verkocht. In 2017 heb ik hem gelukkig kunnen terugkopen toen de nieuwe eigenaren aangaven dat het niet ging. Ik ben hem toen wel gaan rijden, maar voor mijn gevoel waren we een beetje uitgereden. Toch blijft hij mijn once-in-a-lifetime-paard, dus ik wilde alsnog proberen hoe ver ik kon komen met hem.”

Werken aan pirouettes

“Het moet wel altijd eerlijk blijven tegenover Ferrari. In de hogere klasses is het zwaar voor hem als pony. Hij heeft minder natuurlijke aanleg dan grote dressuurpaarden. Het enige waar hij nog veel moeite mee heeft, is met de pirouettes. Zijn galop is nét niet gedragen genoeg. Daar liepen we op een gegeven moment vast. Sinds kort ben ik begonnen met lessen bij Kim Leduc. Zij heeft mij nieuwe handvatten gegeven om er op een andere manier mee verder te gaan en nu lijkt het beter te gaan. Maar het blijft een moeilijke oefening.”

Niet rijden om het rijden

“Als ik weer Inter I wil gaan starten, dan moet Ferrari een hele pirouette draaien. Daar hoeft hij geen acht voor te krijgen, maar het moet wel correct zijn. Dat is ook het enige waar hij ooit moeite mee heeft gehad. Alles ging zo snel zo goed. Ik wil pas echt Lichte Tour gaan starten wanneer het beter is dan het was in 2016. Anders heeft het voor mij weinig nut en is het rijden om het rijden. Ik wil juist dat hij verbetert. Soms wordt hij bijvoorbeeld ook nog wat heet in een serie of gaat hij er nog eens van tussen in de uitgestrekte galop. Dat kun je je niet permitteren in zo’n proef.”

Leermeesters

Ferrari is inmiddels ook leermeester voor een jonge amazone, net als veel andere gepensioneerde sportpaarden van Britt. “Ferrari is met haar in de B gestart. Dat doen ze sinds twee maanden. Dat meisje heeft hem ook gereden tijdens mijn zwangerschap. Ferrari doet het heel goed met haar. Ze hebben bijna alle proeven gewonnen met scores rond de 70%. Laatst hebben ze ook de finale van een meerdaagse wedstrijd geworden. Er starten nog meer paarden van mij met andere mensen. Ik ben niet goed in het wegdoen van paarden, vooral niet van paarden die ik al lang heb. Mijn paarden zijn echt mijn vrienden en ik heb er genoeg staan die nooit meer weggaan. Ze staan aan huis bij elkaar in een Paddock Paradise en ik heb een aantal meiden die er lekker mee rijden en plezier mee maken. Daar word ik als eigenaar net zo gelukkig van als wanneer ik zelf rijd.”

Verder in de paarden

Naast Ferrari en haar pensionado’s heeft Britt nog wat jonge paarden. “Daar heb ik nog niet veel doelen mee, want het is vooral nog afwachten. Ik wil graag dat ze goed bij me passen, dan weet ik of het verder in de sport gaat lukken. Ik doe het voor mijn plezier en het is nu nog hartstikke leuk. Of het opvolgers van Ferrari gaan worden, daar kan ik nu nog niets over zeggen. Ik wil graag weer meer in de paarden werken. Vroeger heb ik bij Johan Jespers op stal gewerkt en dat was de leukste tijd van mijn leven. Misschien kan ik wel weer wat paarden voor andere mensen rijden en zit daar wel een paard tussen waarmee ik naar het hogere niveau kan. Het is even zoeken wat nu precies het plan is, maar dat ik verder wil is één ding dat zeker is”, besluit ze.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Kathleen van Winden