Monique Janssen met Vito.
Monique Janssen met Vito. Foto: Maite's Fotografie

Monique Janssen: “De meeste tijd besteed je naast je paard, dus moet de basis goed zijn”

Algemeen

Als freestyle-instructeur geeft Monique Janssen lessen in grondwerk en onder het zadel. Daarbij gaat ze voor iedere combinatie op zoek naar een passende oplossing. “Ik vind het ontzettend leuk om mensen te helpen om hun paard beter te begrijpen”, aldus de amazone.

Advertisement

Eigen werkwijze ontdekken

Monique vertelt over hoe ze in de paardenwereld terecht is gekomen: “Vanaf mijn tiende tot mijn achttiende heb ik op een manege gereden. Ik wist altijd wel dat dit niet de manier was waarop ik met paarden wilde werken. Daar wilde ik dieper op in gaan. Toen ik mijn eerste verzorgpaard kreeg, kon ik ontdekken welke werkwijze bij mij ging passen. Ik liep via school stage bij iemand die de Freestyle-opleiding bij Emiel Voest had gedaan. Zo ben ik er eigenlijk een beetje in gerold.”

Natuurlijke manier

Uiteindelijk deed Monique ook zelf de opleiding van Emiel Voest. “Het freestyle-systeem werkt voor mij heel prettig en ik merk in mijn werk dat dit ook voor de meeste paarden geldt. Je communiceert eigenlijk op een natuurlijke manier met je paard. Je past namelijk je lichaamshouding en de positie waarin je staat aan. Je leert elkaar beter begrijpen en je kunt op die manier veel zien vanaf de grond.”

Betere samenwerking

Monique vertelt wat ze het leukst vindt aan haar werk: “Vooral het met paarden bezig zijn, natuurlijk”, lacht ze. “Maar ook het werken met mensen vind ik erg leuk. Het is interessant om mensen een stukje bij te brengen over het gedrag van paarden onderling, over hoe je het beste met je paard kan communiceren en waarom paarden reageren op de manier zoals ze doen. Daardoor zie je dat mensen hun paard steeds beter gaan begrijpen en gaat de samenwerking steeds beter.”

Leren begrijpen

Wat is iets dat Monique iedereen aanraadt om met zijn of haar paard te doen? “De basis van het grondwerk. De meeste tijd besteed je namelijk naast je paard. Daarom moet de basis goed zijn en moet je dat onder de knie hebben. Daarvoor moet je eerst je paard leren begrijpen. Dit doe je vooral door goed naar je paard te kijken en door eventueel les te nemen van iemand die daarin opgeleid is. Soms helpt het als iemand je laat zien hoe je moet kijken en je vertelt hoe je daarop in kan spelen.”

Eigen paard

Al het bovenstaande past de amazone ook toe op haar eigen paard Vito. “Ik kocht hem begin dit jaar. Zoals ieder meisje keek ik wel eens online naar wat er te koop staat, en zo ben ik bij hem terecht gekomen. Drie maanden later stond er ineens een paard op de stoep. Het was niet de bedoeling, maar natuurlijk hartstikke leuk. Vito is een Oldenburger ruin van 3 jaar oud. Hij is ongeveer 1.70m hoog en heeft een ontzettend lief karakter. Mijn vriend en ik waren gelijk verliefd op hem. Vito is een klein clowntje. Ook is hij heel nieuwsgierig en wil hij alles onderzoeken.”

Langzaam beginnen

“De eerste paar maanden mocht hij wennen aan zijn nieuwe plek. In die tijd heb ik hem alleen geborsteld en met hem gekroeld. Zo kon hij zien dat ik zijn baasje ben en dat ik iedere dag kom. Ik ben nu langzamerhand de training aan het oppakken. Ik wissel longeren, loswerken en grondwerk met elkaar af. Ook pakken we af en toe wat vrijheidsdressuur mee. We houden het kort, elke sessie is ongeveer twintig minuten. Dat is voor nu voor hem voldoende.”

Meer mensen en paarden helpen

“Ik wil in de toekomst graag recreatief met hem gaan rijden. Een keer een wedstrijdje meepakken zou ook leuk zijn. Daarnaast zou ik hem op den duur graag inzetten voor mijn lessen. Zo kunnen mensen die niet de mogelijkheid hebben om met paarden te werken, lessen met grondwerk krijgen om het te ervaren. Op dit moment werk ik nog fulltime naast mijn werkzaamheden in de paardenwereld, maar langzamerhand komen er steeds meer mensen. Ik zou graag meer lessen willen geven en paarden willen trainen. Of in ieder geval: meer paarden en mensen helpen.”

Passend maken

Het laatste dat Monique nog wil meegeven is het volgende: “Het belangrijkste is dat je naar je paard moet luisteren en een manier moet kiezen die bij jullie past. Er zijn veel verschillende methodes, en daarin zal niet alles even fijn werken. Ik ben zelf dus via de Freestyle Academy opgeleid, maar ik kijk altijd naar wat de combinatie nodig heeft en speel daarop in. Probeer je blik breed te houden.”

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Maite’s Fotografie