Aline Faas met Meggy.
Aline Faas met Meggy. Privébezit

Aline Faas: “Soms zat ik wel eens met mijn handen in mijn haar als ik Meggy reed”

Dressuur

Afgelopen weekend behaalden Aline Faas en de manegepony Meggy hun eerste winstpunt in het Z. De 1.43m hoge Tinkermerrie was niet altijd even makkelijk, maar Aline wist het in goede banen te leiden. “Soms zat ik wel eens met mijn handen in mijn haar als ik erop zat. We hebben heel veel van elkaar geleerd”, vertelt ze.

Advertisement

Nooit gedacht

Aline least Meggy sinds drie jaar van Stal Lunia, de manege van Berber van der Meer. “Ik rijd haar drie keer per week en voor de rest loopt ze in de manege- en beginnerslessen. Sinds ongeveer een jaar hebben we één keer per twee weken een privéles. In het begin vroeg ik me af hoe ik er wat van moest gaan maken. Er zat geen rem op, niks. Ik had nooit gedacht dat we zo ver zouden komen. Meggy is een Tinker, niet helemaal voor de dressuursport gebouwd en ze maakte het me ook niet makkelijk.”

Steeds beter

“In de omgang en met het poetsen is Meggy heel erg lief. Toen ik met haar begon wilde ze nog wel eens wegrennen en had ze geen rem. Ze zette haar kleine nekje er wat op en ging er vandoor. We hebben goede begeleiding gehad van Berber en Marlon en daardoor ging het op een gegeven moment steeds beter. Toen zijn we veel lessen en wedstrijdjes gaan rijden.”

Doel behaald

Afgelopen weekend was het dan zo ver: het Z debuut stond op de planning. “Het voelde super cool”, stelt Aline. “Het is natuurlijk wel een hele stap die je maakt. Niet iedereen kan zeggen dat hij Z rijdt en al helemaal niet met een manegepony. Ik vind het leuk dat de wissels en het appuyeren goed lukken. Ons doel was om een winstpunt te halen in het Z en dat is gelukt. Op het protocol stond dat ik sympathiek rijd en dat we een passende combinatie zijn. Dat is een nog groter compliment dan een winstpunt!”

Mogelijkheden

Met zo’n jurycommentaar kan Aline deze periode mooi afsluiten. Ze heeft sinds kort namelijk een eigen paard en gaat daarom stoppen met het leasen van Meggy. “Ik heb veel van Meggy geleerd en zij ook veel van mij. Nu mag Meggy een nieuwe ruiter veel leren en mag ik samen met mijn nieuwe paard leren. Het is super leuk dat Stal Lunia dit allemaal mogelijk maakte. Berber reed ons altijd naar wedstrijden toe omdat we zelf geen vervoer hadden. Door de goede begeleiding heb ik alles geleerd waardoor mijn moeder en ik nu klaar zijn voor ons eigen paard.”

Top pony

Toch is het natuurlijk wel een beetje verdrietig om te stoppen. “Ik heb drie jaar lang een band met haar opgebouwd en we zijn samen een combinatie geworden. Natuurlijk is het wel lastig om daar afscheid van te nemen. We hebben een geweldige tijd gehad en Meggy is echt een top pony. Ik kon er alles mee: achterstevoren galopperen en op haar kont hangen, maar dus ook wedstrijden rijden. Ik hoop dat ze haar volgende leaser heel blij gaat maken.”

Eigen uitdaging

Voor nu heeft Aline haar handen vol aan haar nieuwe paard. “Eleonora is een vierjarige Friese merrie. De stap, draf en galop zitten erop en sinds kort hebben we ook een rem. Het nageeflijk rijden begint nu ook wat te komen. Ik rijd nog steeds lessen bij Marlon en Berber staat op dezelfde stal als ons met drie van haar paarden. Zo blijven we nog wel dezelfde contacten houden, dat scheelt wel.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit Aline Faas