Afbeelding

Het hoe en waarom van maagzweren

Verzorging Opvallend

Maagzweren komen vaak voor. Tot 50% van de veulens kampt al met maagzweren en bij volwassen paarden is dit 60 tot 90%, afhankelijk van leeftijd en (sport)niveau. 

Advertisement

Maar ook bij paarden die in het wild leven komen maagzweren voor. Drie onderzoekers die meerdere onderzoeken naar maagzweren hebben vergeleken en geanalyseerd stelden een aantal adviezen samen die het ontstaan van maagzweren kunnen verminderen.

Maagzuren

Een paardenmaag bestaat twee delen, een derde deel van de maag bestaat uit een oppervlakkige cellaag, net als de slokdarm. Daarin zitten geen klieren waarin zuren aangemaakt worden. Het andere deel van de maag maakt wel maagzuren aan. Dit gebeurt de hele dag door, ook als er geen voedsel in de maag aanwezig is. 

Zweren die ontstaan in het bovenste gedeelte van de maag, of aan de onderkant van de slokdarm worden waarschijnlijk veroorzaak door een verstoring in de celslijmlaag. Zweren kunnen ook op in het onderste gedeelte van de maag ontstaan. Ongeacht waar de maagzweer zich bevindt is, volgens de onderzoekers, altijd eerst medicatie nodig om de zuurproductie van de maag te verlagen.

Voeding en stalmanagement

Om de maagzweer verder te doen genezen en verdere zweren te voorkomen is een aanpassing van voeding en stalmanagement nodig. Uit onderzoek blijkt al dat de manier van voeren een duidelijke rol speelt bij het ontstaan van maagzweren in het bovenste gedeelte van de maag, echter naar het ontstaan van maagzweren in het onderste gedeelte is nog meer onderzoek nodig. Huidige onderzoeken tonen aan dat paarden met maagzweren veel ruwvoer nodig hebben en weinig suikers. De voeding behoort dag en nacht aanwezig te zijn, op deze manier wordt de kans op maagzweren in het bovenste gedeelte verminderd. Op dit moment, ondanks dat meer onderzoek nodig is, wordt hetzelfde advies gegeven voor paarden met maagzweren in het onderste gedeelte van de maag.

Medische behandeling

Als maagzweren gediagnosticeerd worden horen zij zo snel mogelijk medisch behandeld te worden, zeker in het beginstadia. Zij horen behandeld te worden met medicatie die specifiek maagzweren bestrijdt, maar daarnaast ook op therapeutische basis met een niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddel (NSAID). Daarnaast is een permanente aanpassing nodig in het voedings- en stalmanagement. Er zijn meerdere voedingssupplementen op de markt die zouden helpen. Veel van deze producten zijn echter nooit getest op paarden. In bepaalde delen van de wereld is dit voor de verkoop van het product niet nodig, waardoor studies niet vaak worden uitgevoerd. Als zij wel zijn uitgevoerd is dit vaak specifiek onder gecontroleerde omstandigheden, waardoor de werking zich meestal beperken tot één oorzaak, terwijl er vaak meerdere oorzaken zijn voor het ontstaan van maagzweren. De risicofactoren zijn volgens de onderzoekers onder meer intensiteit van trainingen, stress en voedingsgewoonten. Vaak is het een combinatie die tot ontstaan van zweren leidt.

Veel ruwvoer

Voor paarden in het algemeen geldt dat zij veel ruwvoer nodig hebben en veel van hen hebben eigenlijk ook geen aanvullende brok nodig, mogelijk alleen een aanvulling op het gebied van vitaminen en mineralen. Als men toch brok wil geven dient dit bij voorkeur verdeeld te worden in kleine porties. De onderzoekers adviseren dat niet-ruwvoervoeding verdeeld wordt over 3 tot 4 porties per dag. Langdurige periodes zonder voedsel waardoor de maag leeg raakt dienen vermeden te worden.

Geen stro, wel luzernehooi

Stro is geen goede vervanging of aanvulling op hooi. Met uitzondering bij ezels blijkt dat stro een verhoogd risico op zweren geeft. Luzernehooi heeft wel een bewezen positief effect op zweren. Het zorgt voor een laagje in de maag waardoor het risico verkleind wordt. Daarnaast horen paarden in de paddock of weide te staan wanneer mogelijk en dienen zij onbeperkt toegang te hebben tot schoon drinkwater. Bij paarden die enkel op een paddock/weide staan kunnen ook last van maagzweren hebben, zeker als zij veel extra zetmeel of suiker krijgen. Stress dient zoveel mogelijk vermeden te worden. 

Bron: De Hoefslag