Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Studie: Maagzweren komen ook voor bij wilde paarden

Algemeen
Advertisement
Ook bij wilde paarden komen maagzweren vaker voor dan eerder werd gedacht. Dit blijkt uit een recent onderzoek. Door beschadigingen aan het maagslijmvlies €“ die ontstaan doordat het evenwicht tussen de van maagzuurproductie en de bescherming van het maagslijmvlies is verstoord €“ kunnen maagzweren ontstaan. Elk type paard kan maagzweren krijgen; niet alleen racepaarden. Er bestaan verschillende oorzaken en diverse verschijningsvormen. Een defect aan de maagwand kan resulteren in een maagzweer waarbij de ernst afhankelijk is van de grootte en diepte van de beschadiging en van de hoeveelheid beschadigingen. Maagzweren kunnen zich bevinden van de gehele maag tot in het eerste gedeelte van de darm aan toe. Ze komen vaker voor dan gedacht. Diverse onderzoeken tonen aan dat 93 procent van de volbloeden in training, zestig procent  van de sportpaarden (dressuur-, eventing- en springpaarden) en meer dan vijftig procent van de veulens in meer of mindere mate last heeft van maagzweren. Recent uitgevoerd onderzoek in Nederland gaf vergelijkbare cijfers voor sportpaarden.
Analyse
Onderzoekers aan de Universiteit van Oxford Brookes (Engeland) analyseerden 78 overleden paarden uit abbatoirs, waaronder 51 gedomesticeerde en 27 wilde paarden uit de regio’s van Dartmoor en Exmoor. Tijdens sectie van de maag werden foto’s gemaakt, waarna deze uitvoerig werden bestudeerd op aanwezigheid van een maagzweer. 22.7% van de wilde paarden en 60.8% van de gedomesticeerde paarden werd positief bevonden voor de ESGD (Equine Squamos Gastric Disease) variant van een maagzweer, voornamelijk voorkomende in het bovenste gedeelte van de maag, terwijl 29.6 van de wilde paarden en maar liefst 70.6% van de gedomesticeerde paarden positief werd getest voor EGGD (Equine Glandular Gastric Disease), oftewel het type dat zich vooral nestelt in het onderste gedeelte van de maag.
Conclusie
Volgens het onderzoek zijn dus ook wilde paarden gevoelig voor maagzweren. Voorheen werd aangenomen dat maagzweren vooral voorkomen bij gedomesticeerde omdat deze dieren vaak een te lange pauze hebben tussen het eten van (ruw)voer. Dit zorgt voor een toename in de productie van maagzuur. Naast verkeerd voermanagement zou ook stress een belangrijke factor kunnen spelen bij de ontwikkeling van maagproblemen. Lees meer over maagzweren bij paarden. Bron: Hoefslag/ProPferd Foto: Remco Veurink