Afbeelding
De Hoefslag

Ilse van der Valk: “Mijn motto is niet harder, maar slimmer trainen”

Algemeen

Vanuit haar bedrijf HorseBeat biedt Ilse van der Valk hartslagmetingen aan, die zij inzet om trainingsbegeleiding te faciliteren. “Het wordt al veel toegepast in de topsport, maar ook de breedtesport heeft behoefte aan bruikbare kennis op hun niveau. Van recreatieruiter tot de subtop, we zoeken allemaal de balans tussen ontspanning en inspanning”, vertelt ze.

Advertisement

Ervaring

Ilse vertelt over het ontstaan van haar liefde voor paarden: “Als klein meisje was ik al gek van paarden, ondanks dat ik helemaal niet uit een paardenfamilie kom. Ik had zoveel passie voor paarden, dat ik mijn opleiding aan de HAS Hogeschool ging volgen om van mijn passie mijn werk te maken. Ik heb verschillende paarden voor eigenaren gereden, die voornamelijk voor de verkoop waren. Hierdoor heb ik veel ervaring opgedaan over het trainen van verschillende paarden. Totdat mijn huidige paard op mijn pad kwam.” 

Niet gepland

“Eldar kwam eigenlijk bij mij in training met als doel de verkoop. Uiteindelijk heb ik met heel veel geluk een goede regeling kunnen treffen met de fokker, waardoor ik hem heb zelf heb kunnen kopen. Zij zag de klik tussen ons en voor haar was een 5 sterren huisje het belangrijkste. Het was totaal niet gepland want ik studeerde nog en ik had geen spaargeld, maar ik heb nog altijd geen spijt van mijn keuze.” 

Allround opleiden

“Toen Eldar bij mij kwam, was hij nog echt groen€, vervolgt Ilse. “ Het plan was om met hem te gaan springen. Hij is spring gefokt en heeft voldoende vermogen, maar miste nog echt de basis. Daarom zijn we begonnen met basis dressuurwerk. Mijn voorkeur gaat uit naar het springen, maar doordat ik in het begin weinig controle had, kreeg ik te veel spanning tijdens het springen. Vorig jaar stelde ik voor mezelf het doel om het springen weer op te pakken. Met behulp van een vriendin, die ruiters mentaal coacht, zijn we samen aan de slag gegaan.”

Vertrouwen en plezier

De spanning heeft inmiddels weer plaats gemaakt voor vertrouwen en plezier, aldus de amazone. “Daardoor is de ambitie ook weer gegroeid om het springen weer op te pakken. Daarnaast hoop ik ook een cross met hem te rijden. Ik vind het erg belangrijk om variatie in de trainingen toe te passen, dus leid ik Eldar allround op. Hij kan leuk dressuurmatig lopen, hij heeft springvermogen en is brutaal genoeg om ook voor de cross geschikt te zijn. Wanneer de wedstrijden weer mogen, dan gaan we!”

Inspirerende stage

Door haar plezier en passie in de paardenwereld, kriebelde het bij Ilse ook om in deze wereld aan de slag te gaan. Tijdens haar studie liep ze stage bij Carolien Munsters, waar ze voor het eerst in aanraking kwam met hartslagmetingen bij paarden. “Ik heb heel veel van haar geleerd en ik heb een super leuke tijd gehad. Zij begeleidt voornamelijk ruiters in de topsport. Toch zag ik ook voor de breedtesport een toegevoegoede waarde om de hartslagmeter in te zetten. Hier hebben ruiters immers ook behoefte aan begeleiding en is de gezondheid van het paard belangrijk.”

Leuke variatie

“Wat ik ruiters meegeef moet toepasbaar zijn in de trainingen, anders hebben ze er niet zo veel aan”, licht ze verder toe. “Ik ben een heel ondernemend persoon en vind het erg leuk om ruiters te kunnen helpen door mijn kennis van deze materie te delen. Mijn doelgroep is erg breed, wat voor een leuke variatie zorgt. Van recreatieve ruiters tot crossmetingen, van springen tot dressuur. Daarnaast help ik ook bij het revalidatieproces bij paarden. De metingen kunnen namelijk een belangrijke toevoeging zijn bij het opbouwen van de training na een blessureperiode.”

Gerichter trainen

“Mijn hoofddienst is trainingsbegeleiding, waarbij ik de hartslagmeter inzet. Door de hartslag van het paard en de ruiter te meten tijdens de training, krijg je meer inzichten over de intensiteit van een training. Daarnaast geeft het inzicht in de algehele gezondheid en conditie van een paard, maar ook de mate van spanning of een verklaring van gedragingen van het paard. Ze kunnen ons soms echt voor de gek houden. Ik hoor vaker dat paarden een snelle ademhaling hebben of snel zweten, waardoor ruiters vaak denken dat een paard hard heeft gewerkt. Uit een hartslagmeting blijkt soms dat een paard helemaal niet zo hard hoeft te werken als de ruiter denkt.” Ilse van der Valk tijdens een trainingsbegeleiding. Foto: Sanne Vissers Photography[/caption] “Ik wil nooit het ruitergevoel wegnemen, want dat blijft belangrijk. Ik denk wel dat je door nieuwe inzichten als ruiter én als combinatie groeit. Daardoor kom je dichter bij het bereiken van je doelen. Ook kan er uit de hartslagmeting blijken dat er door de ruiter ook (onbewust) dingen op het paard overgebracht worden, zoals bijvoorbeeld spanning. Je krijgt dus zowel inzicht in jouw paard als in jouzelf”, legt Ilse uit.

Trainen met een plan

Vanuit de hartslagmetingen stelt de amazone een persoonlijk trainingsschema op. “Hiermee wil ik de ruiter voorzien van handvaten om het paard op een gerichte manier te trainen. Ik kijk met name naar wat het paard nodig heeft en minder naar de agenda van de ruiter. Het schema biedt een goede balans tussen intensieve trainingen, herstelperiodes en rustmomenten voor je paard. Dit zorgt ervoor dat je op een verantwoorde manier je paard sterker kan maken. Mijn motto is om juist slimmer te trainen en niet harder. Less is more.”

Blije paarden

Ilse vertelt dat eigenlijk alle ruiters wel een bepaalde verwachting hebben als ze een hartslagmeting. “Die verwachtingen bespreken we ook van tevoren: op welke vragen wil je antwoord hebben? Na afloop is het zelden zo geweest dat ze die antwoorden niet hebben gekregen. Van ruiters die het begeleidingstraject zijn ingegaan, hoor ik vaak na een tijdje dat hun paard echt beter in zijn vel zit. Daar ben ik altijd erg blij mee, want een paard kan niet presteren als hij niet happy is. Ik ben blij dat ik ruiters met de niewe inzichten een stapje verder kan helpen. Ik ben er nog niet fulltime mee bezig, maar dat is natuurlijk wel mijn droom. Momenteel ben ik ook bezig met de ontwikkeling van een boek waar doelen en trainingen bijgehouden kunnen worden. Het lijkt me super leuk om verder te kijken dan alleen de dienst, maar ook producten te ontwikkelen die ruiters verder kunnen helpen.” 

Tekst: Femke Verbeek Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan. 

Foto’s: Sanne Vissers Photography 

Afbeelding