Afbeelding

Sara Ouwehand: “Het oordeel over ‘naar de hand toe rijden’ is de échte zonde”

Instructie

Sara Ouwehand van Rider’s Dynamics werkt met de bewegingsenergie tussen ruiter en paard. In haar masterclass in Ermelo brak ze een lans. Niet alleen om méér naar de hand toe te gaan rijden, maar ook voor alle veroordeelde ruiters. En bij haar masterclass in Ermelo blijft het niet, ze geeft ook een serie gratis webinars. Want, zoals Sara aangeeft: “Alleen met het vergroten van het begrip, verminder je het oordeel.”

Advertisement

Moeilijk 

Sara vertelt: “Door mijn werk met het lichaam van ruiter en paard zie ik iedere dag hoe complex die systemen zijn. Laat staan de interactie daartussen. Als er ook maar één tandwieltje terugwerkt, werkt meteen álles terug. Dat is de kunst die paardrijden heet. Als je weet hoeveel er daarbij een rol speelt, is het volslagen idioot om je hard op te stellen.”
Ze lacht hoofdschuddend: “Gisteren in mijn proef kreeg ik ook een reminder over hoe snel je de fout in gaat met rijden. Laat ik het zo zeggen: ik ben blij dat het geen officiële wedstrijd was. Het blijft gewoon moeilijk, ook (of juist) nu ik Grand Prix mag starten.”

Fysiek en mentaal

Ze gaat geestdriftig verder: “Juist daarom wil ik pleiten voor begrip. Als je de complexiteit van paardrijden ook maar een béétje ziet, dan stop je met oordelen. Daarbij, onderschat de koppeling tussen fysiek en mentaal niet. Als je het hebt over ‘naar de hand toe rijden’, dan heb je het over loslaten. Ik hoop dat we het eens zijn, als ik zeg dat dat één van de zwaarste thema’s is die op ons bordje kan liggen. Loslaten is niet zomaar. Ja, de teugels weggooien kan iedereen, maar dan mis je de verbinding en laat je dus niet los, maar gooi je de hele mikmak over de schutting. Echt in verbinding zacht blijven is heel andere koek.”

Koppeling

En juist als Sara naar het mentale aspect van de ruiters kijkt, maken de felle oordelen haar zwaarmoedig. “Even heel simpel: welke ruiter laat los als hij of zij veroordeeld wordt? Geen enkele natuurlijk. Dus hoeveel paarden help je met een oordeel? Helaas maar weinig. De harde oordelen zijn momenteel de échte zonde. Die staan verandering in de weg.”

Steen

Sara is ambitieus en reëel tegelijk. “Het is nog een lange weg, maar iedere steen telt. En dat het een taai proces is, dat geeft niet.” Ze lacht: “Dat is paardrijden ook en daar houd ik ook nog steeds van. Maar zoals ik niet kan paardrijden zonder paard, kan ik de kar van positiviteit niet trekken zonder aansluiting uit de hippische wereld. Ik voer al her en der gesprekken en er staat nog meer op de rol. Het is een pittig onderwerp, dus alle support is welkom.”

In deze gratis masterclass werkt Sara verder naar de hand toe. Ze is initiatiefneemster van www.ridersdynamics.nl

FOTO: Danique Ackermans @Kinskystable