Afbeelding
Foto: Stefano Grasso/Longines GCT

Voeding voor prestatie: Wat voer ik mijn springpaard?

Verzorging Opvallend

Qua voedingsbehoefte kun je niet alle sportpaarden over één kam scheren. Ten eerste is ieder paard anders, en bovendien vraagt iedere sportdiscipline iets anders van een paard en heeft het zijn eigen kenmerken met betrekking tot afstand, snelheid, duur, kracht en explosiviteit. Een paard moet geschikt zijn voor de betreffende discipline, maar ook het rantsoen moet hierop aansluiten. In het vorige artikel gingen we in op voeding voor dressuurpaarden; een springpaard heeft echter andere behoeftes.

Advertisement

Snelle energie

Springpaarden moeten in de wedstrijd piekprestaties leveren, waarbij in weinig tijd veel energie gevraagd wordt. Hiervoor zijn voldoende koolhydraten nodig. Granen zijn rijk aan zetmeel en worden daarom voor springpaarden veel gebruikt. Bij het gebruik van granenmix is het wel belangrijk om de scheve calcium/fosfor verhouding recht te trekken met een vitamine- en mineralenkorrel en eventueel calciumrijke voedermiddelen, zoals bietenpulp en luzerne.

Herstel

Na de wedstrijd heeft een springpaard aardig wat afvalstoffen in zijn spieren. Om deze goed af te kunnen voeren en bovendien ook tijdens de prestatie schade aan cellen te verminderen, zijn antioxidanten belangrijk. Vitamine E (in combinatie met selenium) en C zorgen hiervoor. Vitamine C wordt door de lever zelf aangemaakt, maar die aanmaak kan tijdens het wedstrijdseizoen achterlopen op de behoefte van het paard. Extra toevoeging kan daarom welkom zijn.

Ook langzame energie!

De training van een springpaard is vaak veel minder intensief dan een wedstrijd, waardoor er op €˜doordeweekse dagen’ minder behoefte is aan koolhydraten. Voor het paard is het echter niet goed om het rantsoen steeds aan te passen. Beter is het om een combinatie te maken tussen koolhydraten (<25%) en een iets hoger vetgehalte (>6%) in het rantsoen en dit dagelijks te voeren. 

Bron: De Hoefslag