Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Voeding voor prestatie: Wat voer ik mijn dressuurpaard?

Verzorging Opvallend

Qua voedingsbehoefte kun je niet alle sportpaarden over één kam scheren. Ieder paard is anders en bovendien vraagt iedere sportdiscipline iets anders van een paard en heeft het zijn eigen kenmerken met betrekking tot afstand, snelheid, duur, kracht en explosiviteit. Een paard moet geschikt zijn voor de betreffende discipline, maar ook het rantsoen moet hierop aansluiten. In dit eerste artikel van de serie voeding voor prestatie volgen drie tips voor rantsoenen voor dressuurpaarden.

Advertisement

Uithoudingsvermogen

Dressuurtraining en -wedstrijden duren relatief lang en een paard moet er tot de laatste seconde aan blijven. Dit soort prestaties vragen om langzaam vrijkomende energie, die weinig afvalstoffen in de spieren geeft. Een uitgelezen rantsoen voor een dressuurpaard is daarom structuurrijk, vetrijk (>7% vet) en koolhydraatarm (<20% zetmeel). Vet als energiebron komt langzaam vrij en geeft minder melkzuur in de spieren dan koolhydraten.

Beheersbaarheid

Dressuurpaard zijn vaak temperamentvol en gemakkelijk nerveus. Ook om deze reden is een vetrijk en koolhydraatarm rantsoen geschikt. Een rantsoen met veel granen bevat veel zetmeel en kan een paard heet maken, waardoor er aan het begin van de training/wedstrijd veel energie wordt ‘verspild’ en er aan het einde te weinig overblijft. Op een vetrijk/koolhydraatarm rantsoen laadt een paard zich minder op en blijft hij beter beheersbaar. Veel ruwvoer (>85% van het rantsoen) helpt een paard ook meer relaxed te zijn

Gezond, glanzend uiterlijk

Iedereen wil dat zijn paard een glanzende vacht heeft, maar voor een dressuurpaard op wedstrijd is dit toch wel extra belangrijk. Wanneer je al een vetrijk rantsoen voert, is dit niet altijd nodig, maar een extra scheutje plantaardige olie helpt hierbij. Olie bevat veel onverzadigoede vetzuren, waardoor de samenstelling van het talg (huidvet) ook meer onverzadigoede vetzuren gaat bevatten en daardoor vloeibaarder wordt. Het verdeelt hierdoor beter over de vacht en veroorzaakt meer glans

Bron: De Hoefslag