Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Wat voer ik mijn eventingpaard?

Verzorging Opvallend

Qua voedingsbehoefte kun je niet alle sportpaarden over één kam scheren. Ten eerste is ieder paard anders, en bovendien vraagt iedere sportdiscipline iets anders van een paard en heeft die zijn eigen kenmerken met betrekking tot afstand, snelheid, duur, kracht en explosiviteit. Een paard moet geschikt zijn voor de betreffende discipline, maar ook het rantsoen moet hierop aansluiten. SGW/Eventing is een combinatie van dressuur, cross en springen, waardoor een combinatie van verschillende energiebronnen nodig is.

Advertisement

Langzame energie

Het dressuuronderdeel in een eventingwedstrijd is een laag intensieve prestatie die vraagt om langzame energie in de vorm van vetten. Een paard kan vet heel efficiënt verteren en gebruiken als energiebron, waarbij weinig afvalstoffen (melkzuur) ontstaan en minder snel vermoeid- en stijfheid optreedt.

Snelle energie

Een springparcours vraagt weer om snel beschikbare energie, die zonder zuurstof verbrand kan worden. Een eventer heeft daarom, net als een springpaard, een gecombineerd rantsoen met een gemiddelde hoeveelheid koolhydraten nodig, om piekprestaties mogelijk te maken.

Extra reserves

Eventing vraagt extra uithoudingsvermogen van een paard in de vorm van een wegtraject met hindernissen. Extra reserves in de vorm van vocht en energie zijn hierbij erg welkom. Door ervoor te zorgen dat de darmen met ruwvoer gevuld zijn, kan het paard hieruit ‘tappen’ wanneer nodig. Bovendien zorgt ruwvoer voor een langdurige productie van het vetzuur azijnzuur, dat direct als energiebron door het paard kan worden gebruikt.