Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Studie naar voerschema springpaarden

Algemeen
Advertisement
Een groep onderzoekers aan de Universiteit van Versailles, Kentucky, namen onlangs het gemiddelde dieet voor springpaarden en andere internationale sportpaarden onder de loep. Het leveren van krachtprestaties vraagt om een hogere dosis van het molecuul adenosina triphosphate (ATP), dat zorgt voor energie in iedere lichaamscel. Volgens onderzoek kan de samenstelling van het voer en de timing van het voeren, via de hoeveelheid ATP, insuline en koolhydraten grote impact uitoefenen op de prestaties van het paard.

Gemiddeld voerschema

De onderzoekers onderzochten het voerschema van twintig springpaarden en vergeleken deze met voedingsadvies uit literatuur, om zo tot nieuw inzicht te komen. Daarnaast werden de bloedwaardes van diverse moleculen die belangrijk zijn voor het bewegingsapparaat (lactose, vet, insuline en suiker) voor en na de training van 27 springpaarden op 71 wedstrijden gemeten. Hieruit blijkt dat de paarden gemiddeld 6.9 kilo hooi en 3.1 kilo geconcentreerd voer (verdeeld over 2 tot 3 maaltijden per dag) ontvingen. Gemiddeld kregen de paarden de laatste voerbeurt zo’n 6 uur en 10 minuten voor de wedstrijd, en 7 paarden (35%) hadden tussen de wedstrijden door nog de beschikking over hooi en water. Hoewel diverse boeken suggereren dat een suikerrijk dieet bevorderend is voor presteren tijdens kort intensief werk als springen, blijkt dat in de praktijk niet te werken. In deze studie bleek namelijk dat de springpaarden profiteerden van hooibeurten zo’n twee tot vier uur voor de training en dat het voedingsconcentraat geen belangrijke invloed had op de bloedanalyses.

Conclusie

‘Gebaseerd op onze bevindingen is het niet duidelijk of het geconcentreerde voer ook daadwerkelijk suikerrijk was. Het is dan ook belangrijk te weten dat de paarden in de meeste gevallen goed gevoerd werden voor ze aan het werk mochten (gemiddeld zes uur en 10 minuten voor aanvang van de training). Het wordt aangeraden een springpaard niet binnen vier uur voor het werk te voeren. Binnen deze vier uur zou het namelijk flinke invloed hebben op het insulineniveau.’ Het onderzoek gaat verder om bovenstaande bevindingen te bevestigen en meer inzicht te creeëren in het optimale voedingspatroon voor het (sport)paard. Hoefslag/Equinews