Tijdens de dagelijkse poets- en verzorgbeurt merk en zie je of je paard 'goed in zijn vel zit'
Tijdens de dagelijkse poets- en verzorgbeurt merk en zie je of je paard 'goed in zijn vel zit' Getty Images

Poetsen: niet alleen om je paard schoon te krijgen

Verzorging

Voordat je gaat rijden poets je je paard. Alleen heeft borstelen meer voordelen, dan alleen maar schoon worden en schuurplekken onder het zadel en de singel voorkomen. Doordat je je paard iedere dag poetst, heb je het ook snel in de gaten als je paard dunner of dikker wordt of gewoon niet zo goed in zijn vel zit.

Advertisement

Dagelijkse poetsbeurt

Als je je paard dagelijks een poetsbeurt geeft, kan je je paard meteen controleren op wondjes. Op deze manier ben je er snel bij om deze plekjes te verzorgen. Tevens is een stevige poetsbeurt een lekkere massage voor je paard en zorgt het voor een goede bloedsomloop en huidactiviteit. Poetsen zorgt er ook voor dat je een band met je paard opbouwt. 

Rosborstel

Dan heb je nog de keuze uit diverse borstels. De rosborstel is vaak van rubber en zorgt ervoor dat je het grove vuil los maakt. Je doet dit door cirkelvormige bewegingen te maken.

Harde borstel

Met de harde borstel haal je het vuil wat je zojuist hebt losgemaakt weg. Ook het overige vuil, wat tussen de haren zit, kan je hiermee verwijderen. De borstel zelf maak je makkelijk schoon door hem langs de muur te schuren.

Zachte borstel

Het laatste vuil haal je weg met een zachte borstel. Ook zorgt deze borstel ervoor, dat er een glans op je paard komt te liggen. Met je harde borstel maak je heel gemakkelijk de zachte borstel schoon.

Hoeven

Na het poetsen ben je nog niet klaar. Ook de hoeven hebben dagelijkse verzorging nodig. Door iedere dag het vuil en de mest uit de hoeven te verwijderen verklein je de kans op rotstraal. Ook steentjes en stokjes kunnen de hoef beschadigen.

Staart en manen

Met een staartborstel kam je de staart en de manen. De manen kan je ook met een manenkam kammen. Gebruik deze echter niet voor de staart. De staart is hier te gevoelig voor en breekt dan af. Een anti-klit spray kan er voor zorgen dat klitten makkelijk uit de start verdwijnen, zonder dat er veel haren afbreken.

Bron: De Hoefslag