Afbeelding
Foto: Rita Kochmarjova - stock.adobe.c

Je paard in de winter

Verzorging Opvallend

Op dit moment is het vooral nat buiten, maar we hebben ook al nachtvorst gehad. Toch kan zomaar de vorst doorzetten en wat doe je dan? De bodem wordt helemaal hard en ongelijk. Hebben de hoeven nu extra zorg nodig? Heeft je paard ander voer nodig?

Advertisement

Frisse winterlucht is gezond

Als de bodem nog goed is zet je paard dan gewoon buiten. De frisse winterlucht is goed voor de longen en zorgt ervoor dat je paard minder snel zal gaan hoesten. Als je paard buiten staat, kan je de staldeuren even goed open zetten, waardoor het goed kan doorluchten. 

Hou je paard in beweging

Hou je paard wel in beweging. Is je bodem niet goed, kijk dan of je binnen kan rijden of longeren. Lukt dat niet, stap hem dan aan de hand op een harde weg. Dit is goed voor de pezen. Stap niet op bevroren grond. Bij een hobbelig bevroren terrein, loop je het risico dat het hoefbeen breekt of dat je de pezen beschadigd.

De hoeven goed verzorgen

Het is altijd belangrijk om de hoeven goed te verzorgen. Echter bij modder loop je het risico op rotstraal of mok. Houd de kootholtes van je paard goed schoon en droog ze af. Krab de hoeven goed uit en ook voor de hoeven telt; veel beweging, Beweging zorgt ervoor dat de hoeven goed doorbloed blijven. In de winter groeien hoeven minder hard. Toch is het ook nu belangrijk om regelmatig je hoefsmid te laten komen.

Zorg dat je deken waterdicht is

Heeft je paard buiten een deken op, zorg dan dat deze waterdicht is. Wordt je deken aan de binnenkant nat, dan pakt je paard veel sneller een kou. Zorg dat je paard kan schuilen als hij dat wil. Grote bomen bieden al wat beschutting, echter een schuilstal is geen overbodige luxe bij paarden die heel lang buiten staan.

Voldoende ruwvoer

In de winter heeft je paard meer ruwvoer nodig. Je paard verbrandt meer om warm te blijven, dus verbruikt het ook meer voer. Ook water is van essentieel belang. Om bevriezing van het water buiten tegen te gaan, kan je er een bal in gooien. Door de beweging van de bal, zal het water iets minder snel bevriezen. 

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan