Eva en Golden Queen Katinka
Eva en Golden Queen Katinka Foto: Eva Ravenstein fotografie

Twaalfjarige Eva Hekman: “Ik droom van een carrière in de eventingsport”

Sport

Ondanks haar leeftijd timmert Eva Hekman al een aantal jaar hard aan haar weg in de sport. Met haar twee huidige pony’s, Golden Queen Katinka en Anerhoeve’s Timmy, start ze in de dressuur- én springsport. Maar stiekem droomt deze jonge amazone al verder; ze hoopt net als haar grote idool Kristy Snepvangers succesvol te worden in de eventingsport.

Advertisement

Leermeester

Eva begon haar carrière in de paardensport een aantal jaar geleden met Amigo, een 21-jarige Welsh-ruin. “Amigo heeft veel kinderen leren paardrijden, zo ook Eva”, vertelt de moeder van Eva. 

“Uiteindelijk hebben ze het tot de L2-dressuur geschopt. Dat vonden wij best bijzonder, aangezien Amigo nog nooit eerder op dat niveau had gelopen. Toen Eva helaas te groot werd voor hem, heeft een ander jong meisje hem overgenomen. Het is mooi om te zien dat Amigo al zo veel jonge kinderen heeft leren rijden en daar op zijn leeftijd nog steeds veel plezier uit haalt.”


Eva en Amigo - Foto: Kiara Wenker

Hardwerkend

Hoewel de zoektocht naar een nieuwe pony best een uitdaging was, vond Eva een waardige opvolger in Golden Queen Katinka, oftewel Kaatje. “Haar hebben we kunnen overnemen van iemand van de ponyclub. Kaatje is een hele brave pony die goed meedenkt en het ook leuk vindt om voor de afwisseling een sprongetje te maken. Hoewel ze afgelopen winter wat pech heeft gehad en de sport daardoor op een lager pitje heeft gestaan, zijn zij en Eva nu weer op de goede weg in de B-dressuur.”


Eva en Golden Queen Katinka - Foto: Alisa Nieuwman fotografie

Mooie kansen 

Gelukkig heeft Eva absoluut niet stil hoeven zitten in de tijd dat Kaatje het iets rustiger aan moest doen. De jonge amazone mocht Anerhoeve’s Timmy uit te brengen in de springsport. En die kans greep ze natuurlijk met beide handen aan. “Aangezien Kaatje op de Anerhoeve gestald staat en Eva al voor een langere tijd les krijgt van eigenaresse Rianne, bood zij aan om Timmy eens mee te nemen op wedstrijd. Zo kon Eva lekker doorgroeien in de sport en kon Timmy naast zijn rol in de manegelessen ook iets voor de sport betekenen.”

“Eva heeft hem nu een paar keer meegenomen in de 60cm en dat gaat ze goed af! Het is bijzonder om te zien dat Eva door haar harde werken en doorzettingsvermogen nu al zulke mooie kansen krijgt. Ze haalt ontzettend veel plezier uit de sport en vindt het geweldig om haar vrijdagavond op stal te spenderen en samen met haar vriendinnen de pony’s klaar te maken voor een wedstrijd. Plezier maken blijft natuurlijk het belangrijkste.”


Eva en Anerhoeve’s Timmy - Foto: Privébezit

Toekomst in de eventingsport

Eva zou haar ambitieuze zelf niet zijn als ze niet óók nog in het viertal van de vereniging rijdt met Timmy en hier en daar een crossles meepakt. “Wat het rijden in een viertal zo leuk maakt, is het contact met de andere meiden en het samenwerken”, vertelt Eva. “Ik houd van afwisseling en zou nog veel verder willen komen in de sport. Mijn voorkeur gaat uit naar de eventingsport, want daar komt alles wat ik leuk vind heel mooi samen!”, sluit ze enthousiast af.


Eva en Anerhoeve’s Magic - Foto: Claudia fotografie

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto’s: Eva Ravenstein fotografie / Claudia fotografie / Kiara Wenker / Alisa Nieuwman fotografie / Privébezit

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding