Veri Zuidgeest met Global’s Coco
Veri Zuidgeest met Global’s Coco Foto: Denise van der Plas Fotografie

Twaalfjarige Veri Zuidgeest scoort twee NK-tickets: “Ik huilde tranen van geluk, twee keer!”

Sport

Dressuur, springen en eventing; de nog maar twaalfjarige Veri Zuidgeest is van alle markten thuis. En dat bewees ze tijdens de regiokampioenschappen van Zuid-Holland door in het springen reservekampioen te worden met haar dertienjarige Global’s Coco (v. Hoppenhof’s Hero) en in de dressuur reservekampioen te worden met haar twaalfjarige Ralph Z (v. Valerio). 

Veelzijdig

De amazone rijdt al paard sinds haar derde en startte op negenjarige leeftijd in de officiële wedstrijdsport met haar eerste pony Global’s Coco. “Ik was eerst vooral van de dressuur, maar stiekem vond ik het springen ook altijd al leuk om te doen. Toen ik voor het eerst kennis maakte met de eventingsport, zag ik dat als de uitgelezen kans om die twee disciplines te combineren”, vertelt Veri enthousiast.

Hardwerkend

Een van Veri’s instructrices, Bente Fater, heeft zelf veel ervaring in de eventingsport en heeft haar op sleeptouw genomen. “Bente, haar man, mijn man en ik hebben afgelopen jaar met z’n vieren een manege gekocht, Manege & Pensionstal De Flemming in Westmaas, waardoor zij Veri nog meer onder haar hoede heeft kunnen nemen”, voegt Kim, de moeder van Veri, toe. 

“De eventingsport is natuurlijk heel anders dan de dressuur- en springsport waar wij al mee bekend waren, dus het is fijn dat Bente haar heeft kunnen begeleiden. Veri heeft natuurlijk het geluk dat wij een manege hebben en goede begeleiding kunnen bieden, maar ze werkt daarnaast ook heel hard voor haar doelen. Anders had ze niet gestaan waar ze nu stond.”

Sterk team

Dat Global’s Coco, de merrie waarmee Veri in alle drie de disciplines uitkomt, al ervaring had in de eventingsport, hielp natuurlijk mee. “Toen we dat meer begonnen op te pakken, merkte ik hoeveel plezier Coco erin heeft. Zij is een echte allrounder. We starten momenteel in de Z1-dressuur, op 90cm-niveau in het springen en in de B-eventing. We zijn in de afgelopen jaren een sterk team geworden en zijn goed op elkaar ingespeeld.”

Tranen van geluk

Dat wist de combinatie afgelopen weekend ook te laten zien op de regiokampioenschappen springen van Zuid-Holland. Na twee rondes en een spannende barrage wisten Veri en Coco een groot aantal deelnemers achter zich te laten en op een prachtige tweede plaats te eindigen. “Ik wist dat we het tegen een sterk deelnemersveld moesten opnemen, dus ik ging er heel open in.”

“Na twee foutloze rondes mochten we barrage rijden. We stonden tweede, maar ik wist dat er nog een hele snelle combinatie na ons de ring in moest, dus ik hield er al rekening mee dat we op de derde plaats zouden eindigen en niet door mochten naar het NK. Tot mijn verbazing lieten zij op de laatste hindernis een balk vallen, waardoor Coco en ik op plek twee bleven staan. Ik was zo onwijs blij dat ik tranen van geluk huilde.”

“Ik wist dat we er klaar voor waren”

Hiermee sleepte Veri een tweede ticket voor het NK in de wacht. De week ervoor scoorde de amazone namelijk al een ticket in de dressuur met haar twaalfjarige Ralph Z. “Ik vorm sinds maart vorig jaar een combinatie met Ralph, die via Bente op mijn pad is gekomen. Ik was op slag verliefd op zijn lieve karakter en mooie uitstraling. Hoewel het in het begin even pittig was, omdat wij direct M1 moesten starten, had ik hem voor de regiokampioenschappen heel fijn lopen in mijn trainingen. Ik wist dat we er klaar voor waren.”


Veri en Ralph Z - Foto: Nicky Bergman Photography

Magisch gevoel

En dat bewees ze met een score van 66,50% in het M1. “Tijdens het losrijden liep Ralph al onwijs fijn. Hij voelde goed aan en wist volgens mij dat dit het moment was waarop hij moest schitteren. Daardoor ging ik met een lach op mijn gezicht de ring in en kwam ik met een lach op mijn gezicht de ring uit. Ralph deed het super en we maakten geen grote fouten.”

“We hebben kunnen laten zien wat we waard zijn en dat werd beloond. Ik stond voor een lange tijd op de tweede plaats en bleef dat ook staan. Toen ik hoorde dat ik door mocht naar het NK, huilde ik ook al tranen van geluk. Ralph gaf mij een magisch gevoel.”

Grote dromen

Naast dat de amazone bij Bente Fater traint, traint ze bij Joyce Brand (dressuur), Leon Kuijpers (springen), Ilonka Kluytmans (eventing) én krijgt ze vanuit het HTC Talentenplan begeleiding van Ton de Kok. Met deze professionals aan haar zijde hoopt de amazone het nog ver te schoppen: “Met Coco wil ik op de korte termijn graag de overstap maken naar het Z2. Daarnaast zou ik met haar graag hogerop komen in de eventing. We hebben nu één eventingseizoen achter de rug en ik denk dat we, met het goede team wat wij zijn, nog niet aan onze max zitten. Met Ralph hoop ik dit jaar het Z te bereiken en ooit de internationale dressuursport in te gaan”, sluit ze gemotiveerd af. 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto’s: Nicky Bergman Photography / Denise van der Plas Fotografie

Afbeelding